1 700 000 лева за археологически разкопки в Бургаска област

С туристически маршрут ще бъдат свързани значими археологически обекти в Бургаска област. Това стана ясно след проведената среща на част от Министерския съвет с местни археолози и интелектуалци.

Той ще започва от Обзор и ще води любителите на историята – наши и чужди, до Резово.

Културно – историческите обекти в Бургаска област бяха представени от директора на Регионалния исторически музей Цоня Дражева по време на кръгла маса, председателствана от областния управител Константин Гребенаров. Нейни слушатели бяха премиерът Бойко Борисов, министрите на културата, на регионалното развитие , на земеделието, народни представители, кметове от региона, археолози. Впечатляващо мълчалив на срещата бе и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.
Най- голям интерес предизвика презентацията на града на Юпитер – Обзор. Там се е намирал един от най- големите храмове, посветени на този бог. Имало е и римска пътна станция към Дюлинския проход. При последните проучвания на археолозите там е била открита и римска баня, вероятно използвана от военните. “ Обзор досега бе винаги неглижиран за сметка на общинския център, а желанието на местните е да се разкрие и покаже историята на региона. И с основание“ – обяви Цоня Дражева.

„Тръба от археологични проекти ще има в Бургаски регион на мястото на неосъществения проект за нефтопровод „Бургас – Александруполис“, заяви вицепремиерът Симеон Дянков. Той уточни, че вече са осигурени от държавния бюджет по 120 000 лева за всеки от 14 археологически обекта. Средствата са за предварителни проучвания, които ще започнат през месец март. „Трябва да видим първо с какво разполагаме, за да търсим средства по европрограми“ – заяви министърът на културата Вежди Рашидов. Една от възможностите за финансиране е по ОП „Регионално развитие“ за отпускането на 500 000 лв. с цел развитие на регионален маркетинг на туристическия продукт. “ Общините, на чиито територии се намират обектите, Царево, Поморие, Бургас, Приморско, Несебър, Созопол, ще могат да кандидатстват за отпускането на средствата 3 по 3 или 6 – те заедно. Целта е промотиране на туристическите обекти и развитие на културния туризъм, а не България да бъде приемана за алкохолна туристическа дестинация“, уточни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

По време на кръглата маса стана ясно, че вече са осигурени 500 000 лв. от спонсор – турска фирма, за разкопките на минералните бани Аква Калиде край Бургас, където е предвидено изграждането на музей и възстановяване на басейна с минерална вода в неговия първоначален вид. Новината съобщи министърът на културата Вежди Рашидов. Пари ще има и за реализацията на проекта за остров Св. Анастасия.

Проявен е интерес и към созополския остров Св. Кирик. Вече е подписан договор за сътрудничество с Лувъра и до две години остров Св. Кирик трябва да се превърне в национален паметник на българската археология. Предвижда се именно там да бъдат пренесени проявите на „Аполония“.

Ето и обектите, който ще получат финансиране:

  • Обзор – крепостна стена и храм на Юпитер
  • Емона – храм „Св. Николай Чудотворец“
  • Несебър – крепостни стени пред провлака и пред пристанището
  • Поморие – римски мавзолей
  • Бургас – кулата Порос, баните Аква Калиде, остров Св. Анастасия
  • Дебелт – Римския град Деултум
  • Крепост Таласакра – град Черноморец
  • крепостта в Средец
  • Царево – църква „Василико“
  • Созопол – манастирите „Св. Йоан Предтеча“, св. „Кирик и Юлита““Св. Апостоли“, „Св . Николай Чудотворец“, крепостните стени
  • Приморско – крепост „Уродовиза“ в Китен, Беглик Таш
  • Крепост Агатополис – Ахтопол
  • Църквата във Василико – Царево

Оставете коментар

avatar