3D филмът

Тази година е изключително вълнуваща за българското кино. Освен, че може да се похвалим с 100 годишен юбилей, родната кинематография навлиза в ново измерение, в 3D! Това ще се случи по време на Международния София Филм Фест с премиерата на първия български филм, заснет в 3D – „Стъпки в огъня“. Прожекцията ще се състои на 18 март (сряда) от 19:45ч. в Дом на киното.

„Стъпки в огъня“ 3D ще ви запознае с тайнството на нестинарите като едно значимо българско културно наследство, признато и от Юнеско. Важно е да се знае, че нестинарството е много повече от „танц” в огъня. Това е двудневен ритуал, изпълнен с множество обреди от сутрин до вечер на 3-ти и 4-ти юни (Св. Константин и Св. Елена по стар стил), за които повечето хора не знаят. От лентата на българския режисьор Андрей Хадживасилев и американката документалист Мелъди Гилбърт ще може да научите още за най-видната нестинарка – баба Злата, за хората и нравите в малкото село Българи, сгушено в полите на Странджа планина.

За осъществяването на филма и постигането на максимален реализъм в 3D, операторът Божидар Симеонов използва специална 3D камера с 2 обектива, които заснемат отделен образ за лявото и дясното око. Така впоследствие в кино зала или у дома, посредством 3D екран с очила, всяко око вижда предназначения за него образ, създавайки триизмерна реалистична картина.

За максимално удоволствие при гледане на филма ще допринася и оригиналният саундтрак от композитора Георги Стрезов. В студио бяха записани освен автентичните нестинарски мелодии и странджанските песни „Моми се събират, тръгнуват”, „Черней горо, черней” и „Мари Марийко”, с характерните като звучене за региона „писклива гайда“ и тъпан. Монтажист на филма е Васил Даскалов.

Андрей Хадживасилев е познат на родната публика с екстремния си документален филм „Паркур – начин на живот“, както и с множеството музикални клипове за български звезди от рок легендата Милена Славова до ексцентричните рапъри Румънеца & Енчев, и 100 Кила. Той е автор и на първия български 3D музикален клип „Така се събужда деня” на група Атлас.

Melody Gilbert е носител на наградата за Американско независимо документално кино, автор на множество документални ленти. От три години живее и работи в България като преподавател в “Американският университет – AUBG” в Благоевград.

“Стъпки в огъня” 3D е съвместна продукция на филмово студио “Revive Vision” и Община Царево. Повече за филма, снимки и видео може да откриете в официалния уебсайт – www.stepsinthefire.com и на Facebook страницата – www.facebook.com/stepsinthefire.

Оставете коментар

avatar