Начало Събития в Царево и региона "Чичовци" на сцената на читалището в Царево
  • Това събитие е минало.

„Чичовци“ на сцената на читалището в Царево

16
0
Ямболският драматичен театър представя на сцената на читалището в Царево, „Чичовци“ по Иван Вазов.

Детайли

Дата:
25 февруари 2015
Час:
18:00 - 20:00

Място

НЧ „Георги Кондолов – 1914“
ул. Хан Аспарух №34
Царево,България

Организатор

НЧ Георги Кондолов – 1914
Телефон:
(0590) 52034
Email:
kondolov@abv.bg
Уебсайт:
http://goo.gl/A98XPw

Ямболският драматичен театър представя на сцената на читалището в Царево, „Чичовци“ по Иван Вазов. Постановката ще се представи по повод Националният празник 3 март. Засяга се предосвобожденска тематика. Зад смешното и дребнавото, зад делничното и нищожното прозира пробуждането на един народ, намиращ се зад пределите на малкия градец.

Спектакълът ще бъде игран на сцената на НЧ „Г.Кондолов 1914” гр.Царево на 25 февруари (сряда) 2015 г. от 18 часа. Входът е свободен!

След “Епопея на забравените” и “Немили – недраги” Вазов написва “Чичовци”. От дребните факти на един дребен живот авторът успява да създаде атмосфера, която разширява нашите представи за предосвобожденската епоха. Обект на повестта е най-незначителното, което може да ни предложи действителността, онова, пред което историята презрително затваря своите страници. Но зад смешното и дребнавото, зад делничното и нищожното прозира пробуждането на един народ – първият му поглед към света, намиращ се зад пределите на малкото градче, към проблеми, конфликти и събития, които само рефлектират из неговите улички.

Вазовият хумор не се е оказал чак толкова безобразен, защото съгражданите му са искали да го съдят за карикатурните портрети в “Чичовци”. Читателят обаче възприема повестта в цялото й богатство, с убеждението, че тя е между най-значимите произведения на патриарха на българската литератури. Защото в привидно безгрижното ежедневие, в дребнавите сплетни, клюки и вражди, в психиката на народа под робство е стаен, макар и не винаги видим трагизмът. Цялото повествование, както е забавно, занимателно, весело и безобидно – насмешливо, внушава, че трагизмът не е в участта на един или друг герой, в една или друга сцена, той е всеобщ и неговото име е страхът на поробения! И още нещо – “Чичовци” е създадена с онази свобода на перото, която идва от самочувствието на таланта. Той няма с какво да се съобразява, убеден е, че нищо не може да помътни неговите български образи и картини. Дори пародията, дори шаржът!

Драматизация и постановка: Борислав Чакринов
Сценография: Александрина Игнатова
Участват: Димитър Димитров, Вълчо Янев, Михаил Лазаров, Георги Ружичка, Милен Каракамушев, Волен Митев, Атанас Жеков, Пламен Петков

Оставете коментар

avatar