Градове и села в община Царево

Тук може да намерите повече информация за 13-те градове и села в община Царево. Прочетете повече за историята на старите нестинарски, странджански села, както и на двата големи града в общината – Царево и Ахтопол.

Град Царево

Царево е град в Югоизточна България, който се намира се на 63 км южно от Бургас и 472 км югоизточно от София. В града се намира първото пристанище откъм южната граница на България и от 1995 г. то е обявено за международно.

Село Фазаново

Отстои на 15 км от Царево и на 77 км от Бургас. Селото е разположено върху невисоки, открити възвишения между Странджа и морето.

Село Синеморец

Това е едно малко селце, което има едни от най-прекрасните заливи и кътчета в областта.

Село Резово

Резово е най-южното селище по българското Черноморие. Тук, по билото на Странджа планина преминава границата ни с Турция, която започва от устието на река Резовска.

Село Лозенец

Село Лозенец се намира на южното Черноморие и е част от община Царево. Селото отстои на 60 км южно от град Бургас, между морските градове Китен и Царево.

Село Кондолово

Отстои на 24 км от Царево, на пътя за гр. М. Търново. Кондолово е разположено на централното Босненско било в Странджа планина, на високо и обгледно място (320 м.н.в.), всред вековни дъбови и букови гори със зеленика.

Село Изгрев

Село Изгрев (област Бургас) се намира в Югоизточен планов регион на България и е част от община Царево. Намира се на 5 км. югозападно от гр. Царево.

Село Велика

Намира се на 10 км от Царево, на около 3 км от курорта Лозенец и на около 11 км от гр. Приморско и е разположено в северното подножие на странджанския вр. Голеш.

Село Варвара

Доскоро рибарско село, Варвара се превръща в предпочитано място за летен отдих едва през последните десетина години. Селото е известно преди всичко с красивото море.

Село Костѝ

Село Кости е типично нестинарско село, в което много от семействата били потомствени нестинари. Нестинарският обред е съхранен и до днес.

Село Българи

Това малко селце на 17 км западно от Царево е единственото в Странджа със статут на фолклорен резерват. В село Българи обичаят нестинарство е запазен в автентичния си вид.

Село Бродилово

Най-ранното споменаване на селото е в османски документ за търговията със сол от 1498 г. Изброяват се 32 домакинства. До 12 юли 1914 г. селото е населявано от гърци-нестинари.

Град Ахтопол

Ахтопол е най-южният град по Българското Черноморие. Той е разположен на леко издаден скалист полуостров на брега на Черно море и в подножието на Странджа планина.