Писателката Керана Ангелова представя нова книга утре в Бургас

В навечерието на Никулден писателката Керана Ангелова получи отличието „Златен Пегас” за цялостен принос в литературата и културата на град Бургас.

Керана Ангелова е тазгодишният носител на „Златен Пегас“

Писателката и поетеса Керана Ангелова е тазгодишният носител на националната награда "Златен Пегас", която се връчва на всеки две години за цялостен принос в литературата и културата на град Бургас.

Музеят в Царево бележи годишнина с изложба на икони от Странджа

Общинският исторически музей в Царево ще отбележи своята шеста годишнина с експозиция на икони от Странджа.

В Ахтопол наградиха победителите в литературен конкурс „Морето“

Журито в конкурс "Морето", бе с председател Митко Новков и членове писателят белетрист, поет и публицист Христо Карастоянов и писателят и преводач Вера Петрова.

Почетният консул на Италия ще гостува на тазгодишните есенни ахтополски празници

Антонио Таркуино ще посети Ахтопол по време на предстоящите есенни ахтополски празници, които ще се проведат между 21 и 23 септември в морския град.

13-годишен виртуозен цигулар ще свири на детски фестивал Слънчеви лъчи в...

Детски фестивал Слънчеви лъчи в Царево е предвиден за най-малките и ще се проведе от 17:00 часа на 2 септември на Централния площад в Царево.

Пътуващата скулптура Прегръдката за пръв път във Варвара

Проект на художничката Ода Жон – пътуващата скулптура "Прегръдката" – ще бъде представен за първи път във Варвара на 1 септември от 18:30 ч.

Безплатни филмови прожекции на „Пътуващо лятно кино на БНТ1“ в Царево...

Царево и Лозенец ще бъдат домакини на инициативата "Пътуващото лятно кино на БНТ1", която цели съживяване на позабравените открити киносалони в България.

Община Царево с три събития в инициативата Европейска година на културното...

Община Царево се включва в престижната Европейска година на културното наследство с три събития – младежки фестивал на изкуствата "Слънчеви дни в Царево", Рибен фест Царево и есенните ахтополски празници "Паламудени вдъхновения и странджански седенки".

Странджански манов мед: защо да си хапваме повече от него?

Вкусният странджански манов мед е екологично чист пчелен продукт и съдържа редица полезни вещества, които благоприятстват за доброто ни здраве.

Начало на третия ахтополски литературен конкурс „Морето!“

В третия ахтополски литературен конкурс могат да участват кратки произведения на морска тематика - проза и поезия, на автори от цялата страна.

Прочетете творбите, наградени в литературния конкурс „С море в сърцето“

Литературният конкурс "С море в сърцето", организиран в град Царево, и тази година излъчи достойни победители в категориите "Поезия" и "Проза".

10 ястия от традиционната странджанска кухня

Най-характерното за традиционната странджанска кухня е, че ястията са непретенциозни, приготвят се лесно и бързо, с малко усилия, но пък са изключително вкусни.

Народният певец Костадин Михайлов от Бродилово с две награди от конкурс

Фолклорният изпълнител представи песента като солист към Оркестъра за народна музика на Българско национално радио и хор „Космически гласове” с диригент Ваня Монева.

Да изследваш автентичната странджанска архитектура – интервю със сдружение „Мещра“

Вече трета поредна година сдружение "Мещра" провежда работилници за автентична странджанска архитектура. Научете повече за тях в следващото интервю.

Етикет по време на нестинарство, или какво да НЕ правим, докато...

Старинният ритуал нестинарство е символ на сливането с духовното, но в наши дни се преекспонира и се превръща в туристическа атракция. И тъй като посетителите всяка година се увеличават, а пространството е ограничено, предлагаме кратък етикет за поведение по време на игрите, или какво да НЕ правим по време на ритуала.

10 български филма, заснети в Царево и региона

Община Царево, със своята почти непокътната природа, продължава да е притегателно място както за туристи, така и за дейци на изкуството. В тази връзка...

Стоянка Мутафова ще гостува в Царево за фестивала „Арт поток“

Фестивалът на изкуствата „Арт поток” ще се състои за трети пореден път тази година, а началото му ще бъде поставено на 20 юли от емблематичната за няколко поколения българска актриса Стоянка Мутафова.

Отново литературни награди за ученици от Царево

Две ученички от Царево бяха наградени в литературния конкурс "Възкресение Христово", организиран от Светия синод на Българска православна църква. Конкурсът се състоя за пета поредна година с благословията на патриарх Неофит.

Разходка из творчеството на Веселина Михайлова

Веселина Михайлова е поетесата от Ахтопол, която ни напусна на 84-годишна възраст в края на февруари. Незряща и в инвалидна количка,тя успява да намери свобода в творбите си.

Обичаят тричане на кучета в Странджа

Обикновено обичаят тричане на кучета се провежда в деня след Сирни Заговезни, така наречения Чист понеделник или още Песи понеделник. Започва се рано сутрин, преди хората да са изкарали добитъка.

Обичаят Паликош в Странджа

Паликош започва с голямото и последно преди Великден общоселско хоро. Подредбата на хорото е строго специфична и е съхранена от много стари времена.

Кукеровден в Странджа и неговото обредно богатство

За разлика от други области на България, например Пернишко, в Странджа Кукеровден не е свързан с големи кукерски шествия и страховити маски, плашещи злото. Кукерът в Странджа е само един – така нареченият бял кукер, който е облечен в кожи, с открито лице, почернено със сажди.

Странджанска народна песен: Що ме не ожениш мале ле

Странджанската народна песен "Що ме не ожениш мале ле", изпълнена от народната певица Магда Пушкарова. Песента е част от компилацията "Странджански народни песни", записана и издадена на плоча (BHA 1540) от Балкантон.

Студентка от Ахтопол взе приза „Морфолог на годината“

Задачите в олимпиадата Морфолог на годината изискват висока компетентност, тъй като не са включени само въпроси от конспекта, а се изискват комплексни познания по дисциплината.

Новоучредено читалище във Фазаново ще превърне селото в културен център

Основен приоритет на новото читалище във Фазаново ще бъде организирането на събития, които утвърждават съвременното изкуство и носят посланията на днешната българска и световна култура.

Бургаският художник Живко Иванов с първа изложба в Царево

Самостоятелните изложби на художника вече надхвърлят числото 50, като част от тях са в Българския културен институт в Берлин, в германската галерия "Любке", в Белгия, Холандия, Чечения, Ирландия, Сърбия и др.

Майсторският клас по народно пеене изнесе концерт в Царево

Децата от Майсторския клас по народно пеене изнесоха самостоятелен концерт на Градския площад в Царево и зарадваха публиката с изпълнения на народни песни.

Странджанска народна песен: Димчо ле, гайдарджийче ле

Странджанската народна песен "Димчо ле, гайдарджийче ле", изпълнена от народната певица Магда Пушкарова.

Речник на чужди и диалектни думи в странджанския говор

Понастоящем странджанският говор е разпространен изключително в българската част на планината Странджа, както и от преселници в Бургас и Варна.