Община Царево с три събития в инициативата Европейска година на културното...

Община Царево се включва в престижната Европейска година на културното наследство с три събития – младежки фестивал на изкуствата "Слънчеви дни в Царево", Рибен фест Царево и есенните ахтополски празници "Паламудени вдъхновения и странджански седенки".

Странджански манов мед: защо да си хапваме повече от него?

Вкусният странджански манов мед е екологично чист пчелен продукт и съдържа редица полезни вещества, които благоприятстват за доброто ни здраве.

Начало на третия ахтополски литературен конкурс „Морето!“

В третия ахтополски литературен конкурс могат да участват кратки произведения на морска тематика - проза и поезия, на автори от цялата страна.

Прочетете творбите, наградени в литературния конкурс „С море в сърцето“

Литературният конкурс "С море в сърцето", организиран в град Царево, и тази година излъчи достойни победители в категориите "Поезия" и "Проза".

10 ястия от традиционната странджанска кухня

Най-характерното за традиционната странджанска кухня е, че ястията са непретенциозни, приготвят се лесно и бързо, с малко усилия, но пък са изключително вкусни.

Народният певец Костадин Михайлов от Бродилово с две награди от конкурс

Фолклорният изпълнител представи песента като солист към Оркестъра за народна музика на Българско национално радио и хор „Космически гласове” с диригент Ваня Монева.

Да изследваш автентичната странджанска архитектура – интервю със сдружение „Мещра“

Вече трета поредна година сдружение "Мещра" провежда работилници за автентична странджанска архитектура. Научете повече за тях в следващото интервю.

Етикет по време на нестинарство, или какво да НЕ правим, докато...

Старинният ритуал нестинарство е символ на сливането с духовното, но в наши дни се преекспонира и се превръща в туристическа атракция. И тъй като посетителите всяка година се увеличават, а пространството е ограничено, предлагаме кратък етикет за поведение по време на игрите, или какво да НЕ правим по време на ритуала.

10 български филма, заснети в Царево и региона

Община Царево, със своята почти непокътната природа, продължава да е притегателно място както за туристи, така и за дейци на изкуството. В тази връзка...

Стоянка Мутафова ще гостува в Царево за фестивала „Арт поток“

Фестивалът на изкуствата „Арт поток” ще се състои за трети пореден път тази година, а началото му ще бъде поставено на 20 юли от емблематичната за няколко поколения българска актриса Стоянка Мутафова.

Отново литературни награди за ученици от Царево

Две ученички от Царево бяха наградени в литературния конкурс "Възкресение Христово", организиран от Светия синод на Българска православна църква. Конкурсът се състоя за пета поредна година с благословията на патриарх Неофит.

Разходка из творчеството на Веселина Михайлова

Веселина Михайлова е поетесата от Ахтопол, която ни напусна на 84-годишна възраст в края на февруари. Незряща и в инвалидна количка,тя успява да намери свобода в творбите си.

Странджанска народна песен: Що ме не ожениш мале ле

Странджанската народна песен "Що ме не ожениш мале ле", изпълнена от народната певица Магда Пушкарова. Песента е част от компилацията "Странджански народни песни", записана и издадена на плоча (BHA 1540) от Балкантон.

Студентка от Ахтопол взе приза „Морфолог на годината“

Задачите в олимпиадата Морфолог на годината изискват висока компетентност, тъй като не са включени само въпроси от конспекта, а се изискват комплексни познания по дисциплината.

Новоучредено читалище във Фазаново ще превърне селото в културен център

Основен приоритет на новото читалище във Фазаново ще бъде организирането на събития, които утвърждават съвременното изкуство и носят посланията на днешната българска и световна култура.

Бургаският художник Живко Иванов с първа изложба в Царево

Самостоятелните изложби на художника вече надхвърлят числото 50, като част от тях са в Българския културен институт в Берлин, в германската галерия "Любке", в Белгия, Холандия, Чечения, Ирландия, Сърбия и др.

Майсторският клас по народно пеене изнесе концерт в Царево

Децата от Майсторския клас по народно пеене изнесоха самостоятелен концерт на Градския площад в Царево и зарадваха публиката с изпълнения на народни песни.

Странджанска народна песен: Димчо ле, гайдарджийче ле

Странджанската народна песен "Димчо ле, гайдарджийче ле", изпълнена от народната певица Магда Пушкарова.

Речник на чужди и диалектни думи в странджанския говор

Понастоящем странджанския говор е разпространен изключително в българската част на планината Странджа, както и от преселници в Бургас и Варна.

Странджанска народна песен: Тудоро, Тудоро в изпълнение на Магда Пушкарова

Странджанската народна песен "Тудоро, Тудоро", изпълнена от народната певица Магда Пушкарова.

Художници превръщат Ахтопол в галерия на открито по време на фестивала...

Във фестивала, провеждан под надслов We All Write, ще вземат участие над 40 фасадни артисти от България, Испания, Великобритания, Аржентина.

Започва третото издание на Национален литературен конкурс „С море в сърцето“

Конкурсът "С море в сърцето" е отворен за участие за всички български автори. Приемат се произведения в два жанра – поезия и кратка проза.

Фолклорна формация от Царево получи 7 отличия в конкурса „Орфееви таланти“...

По време на участието си в Националния музикално-фолклорен конкурс "Орфееви таланти" малките изпълнители отпразнуваха 13-ти рожден ден на формацията.

Ученичка от Царево получи специална награда в национален конкурс

Мариям Стефанова Димитрова от ІХ б клас е носителка на специална награда от Националния конкурс за ученическо есе на тема "Вдъхновителите".

Историята на Васко Морфов – момчето, което замени Лондонското сити за...

Въпреки, че има много трудни моменти, Васко твърди, че и за секунда не е съжалил, че се е завърнал в България.

„Стъпки в огъня“ с премиера в Братислава, Словакия

Към художествения ефект на филма допринесоха и прекрасната автентична нестинарска музика и странджанските песни.

За Никулден в музея в Царево отварят нов отдел – етнография

На втория етаж в музея в Царево, е отделено място за отразяване на освободителните борби и Илинденско-Преображенското въстание.

Документалният мюзикъл „Добро утро, капитане!“ с прожекция в Царево

Историята в "Добро утро, капитане!" се развива през последните класове на Морското училище, когато Гената е фронтмен на състава "Нон стоп".

Фолклорна група към читалище „Христо Ботев 1925“

Песните на фолклорната група звучат по Националното радио, имат записани компактдиск и аудио касета.

Сдружение „Лумен“ обявява литературен конкурс на тема „Морето“

Литературният конкурс ще се проведе в рамките на първото издание на есенните ахтополски празници "Паламудени вдъхновения и странджански седенки".