Църквата Св. Св. Кирил и Методий се намира в старото нестинарско село Кости. Тя е една от най-големите и красиви селски църкви в Странджа. Издигната е преди края на 19 век от майстор Яни. Наричала се е „Св. Св. Константин и Елена“ до 1913 год. Разрушена е по време на Преображенското възстание, а през 1909 год. е наново възстановена и осветена. Иконостасът е резбован сравнително късно – към 1908 г. от един от последните странджански резбари – Пандил. Художникът Коста Поликсоиду е автор на повечето икони от иконостаса: две е нарисувал през 1883 и 1901 г., а 10 от царските след Илинденско-Преображенско въстание през 1909 г.

село кости
В периода 1985-1989 г. в църквата са проведени реставрационни работи, обхващащи сградата, дървените елементи /иконостас, амвон и трон/ и икони.

Църквата Св. Св. Кирил и Методий е трикорабна, триабсидна псевдобазилика с притвор, излизащ в страни от общата ширина на сградата. Дървената камбанария се издига над южната част на притвора /1918 г/. Прозорците отвън са подчертани с релефни рамки. На фасадите от изток и от запад има фронтони. Западната фасада е разделена на два хоризонтални пояса с корнизи. Сградата е построена от дялан камък и хоросан. Вътре централния свод и страничните тавани са дървени и са тонирани в сиво. Зад олтарната преграда таваните са плоски и касетирани. В Зенита на централния свод са апликирани розети /големи и малки/, 4 ангела и един медальон, в който е изписан Исус Христос Вседържител. Колоните са дървени, измазани, а капителите са с йонийски волуги. Стенописна украса няма с изключение на медальоните над колоните и линиите, които очертават арките. Иконостасът е украсен богато с ажурна, апликирана върху по-светъл фон резба. Тронът,амвонът и парапетът също са резбовани. Съхранените икони от 14-17 век, имат висока художествена стойност.

Оставете коментар

avatar