Забележителности в община Царево

Разбере повече за забележителностите на територията на община Царево.

Църквата Св. Св. Константин и Елена в село Българи

През 1910 г. църквата Св. Св. Константин и Елена в село Българи е изградена отново, след като е била изпепелена по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Монетното съкровище от Синеморец

Монетното съкровище от Синеморец наброява 199 сребърни монети, всичките от един номинал – четири драхми. Открито е през 2012 година.

Природна забележителност „Махарата“

Включва пещера Махарата заедно с впечатляващата дъбова гора, запазена около нея. Счита се, че тази пещера е най-голямата в Странджа.

Голямата аязма във Влахов дол

Мястото е едно от най-почитаните в Странджа и е свещено пространство за нестинарската обредност.

Параклис Света Богородица, село Българи

Параклис Света Богородица е разположен на около 3 км северно от с. Българи. Той е един от най-големите параклиси в Странджа с две аязми.

Крепост Кастрич близо до село Резово

Крепостта Кастрич се намира на нос Кастрич, близо до село Резово. Крепостта е съществувала от късната античност до османското нашествие.

Крепост Мързовско кале

Това е малка крепост с площ около 1 дка и стена от ломен камък без спойка. Непосредствено до нея се намира тракийско селище.

Църква в крепост Ургури – с. Българи

Църквата е еднокорабна, едноапсидна базилика, без притвор. Тя доминира над останалите градежи във вътрешността на крепостта.

Нестинарски конак в село Българи

Идеята за коначето е, че това е дом на Св. Константин и в него той отсяда на празника си.

Херосът на Провлака

Херосът на Провлака представлява трапецовидна мраморна оброчна плочка с изображение на галопиращ надясно конник, хвърлящ с дясната си ръка копие.

Крепостта Агатопол

Според експерти, стената на Агатопол е ограждала площ от близо 6 дка в североизточната част на днешен Ахтопол и е съществувала в периода VІ-ХV век.

Параклис Света Петка, село Кондолово

Построен е върху основите на древноримска църква и три пъти е опожаряван и съграждан отново.

Крепост Ургури до село Българи

Разположена е на висок хълм със стръмни скатове, спускащи се към река Караагач. Там е бил настанен военен гарнизон (прабългарски).

Църквата Свети Пантелеймон в село Бродилово

Църквата Св. Пантелеймон е голяма и достолепна църква. Построена през 1911г., тя е обявена за паметник на културата. Намира се в северо-източната част на село Бродилово.

Църквата Успение Богородично в Царево

Построена през 1831 г., тя е срината до основи при пожар през 1882 г., и сегашният ѝ архитектурен образ датира от 1895 г.

Местност Корабите край Синеморец

Смята се, че в местността Корабите пирати са палели огън на високите скали имитирайки фар и са примамвали търговските кораби да се разбият в скалите.

Църквата Св. Св. Кирил и Методий в село Кости

Църквата е трикорабна, триабсидна псевдобазилика с притвор, излизащ в страни от общата ширина на сградата.

Златното тракийско съкровище открито край Синеморец през 2006 г.

През 2006 год. уникално златно тракийско съкровище е намерено в могила над устието на река Велека от проф. Даниела Агре.

Постоянна експозиция на останките на кораба „Горянин“

Корабът Горянин е най-големият кораб с дървен корпус, построен в България и дело на Корабостроителницата на СРГКС в гр. Царево.

Църквата Св. Възнесение Господне в Ахтопол

Църквата Св. Възнесение Господне се намира в град Ахтопол. Тя е еднокорабна, едноапсидна църква. Стените ѝ са дебели 0,90 м и са градени с ломен камък.

Гръцкото училище в Ахтопол

Гръцкото училище в Ахтопол е символ на населението обитавало тези земи, преди българите окончателно да си възвърнат властта върху тях.