История

Църквата Успение Богородично самотно се извисява на южния полуостров на града. Тя е разположена на територията на квартал Василико, там където първоначално е възникнал град Царево. След мащабен пожар през 1882 г. той е бил изместен встрани, но след време стария град е възстановен и днес е квартал на Царево.

Същата съдба е имала и църквата и не е била пощадена от пожара. Построена през 1831 г., тя е срината до основи и сегашният ѝ архитектурен образ датира от 1895 г.

Заради пиратски символ в долната част на кръста, изобразен над входа ѝ, се предполага, че църквата Успение Богородично е била единствената пиратска църква по нашите земи.

Църквата Успение Богородично

Архитектурно описание

Църквата е трикорабна, като две редици от по пет колони разделят средния кораб от страничните. Лека дървена преграда отделя притвора от наоса, а олтарното пространство, което е обширно и с една апсида, е отделено от наоса с висок резбован иконостас. Както иконостасът, така и амвонът носят определени гръцки влияния. Църквата е с тънки каменни стени, разнообразени с редове от тухли. Покритието е дървено, като таваните са обшити с дъски. Над средния кораб таванът имитира масивен свод. Подът е покрит с мраморни плочи. Стенописи няма.

Икони

На същото място е съществувала и по-стара църква с име „Света Троица“. За нея напомнят някои икони от последните десетилетия на XVIII в. Те са от ръката на зографа Йоан от Ахтопол. Форматът на тези икони е по-малък и приспособяването им към нов иконостас говори за съществуването на по-стар такъв. Върху тях са нанасяни и живописни корекции от зографа Г. Поликсоиду.

До нас са достигнали една икона на Свети Никола (1805 г.), патрон на моряците и рибарите, и една на Иван Кръстител, почтително надписана от зографа Йоан. Влияние на западния Ренесанс долавяме в сюжета „Архангел Михаил върху главата на Сатаната“. Към описаните образци на странджанската иконна живопис в царевската църква „Света Троица“, трябва да се добавят и творбите на едни от последните зографи: Г. Поликсоиду, нарисувал още една „Света Троица“, както и „Успение Богородично“, „Богородица“, „Иисус Христос” и „Архангел Гавраил” и „Богородица” на олтарните двери, датирани от 1895 г. Тук може да се види и иконата „Свети Спиридон“ от ръката на Иерудиу Зографоозлу, носеща белезите на залязващото иконописно изкуство.

В наши дни

Години наред църквата Успение Богородично не е била достъпна за посетители заради многобройните кражби, изчезналите ценни икони и оголеното обширно пространство на вътрешността и.

С общи усилия на местните жители и дарители, църквата вече е действаща. Изградена е нова камбанария, звънът и се чува и в града, отслужват се литургии, на празниците се изпълва с вярващи дошли да се помолят за здраве, правят се венчавки и кръщенета. Често местните хора съчетават разходката с посещението на църквата. До нея води асфалтиран път. Можем да вървим и пеша по пътя, свързващ новия и стария град минаващ покрай морето, и да се насладим на красивия морски пейзаж. Църквата е врязана в морето се вижда отдалеч. Зад нея все още съществува част от старо гръцко гробище, по надгробните плочи се различават гръцки инициали. Храмът е обграден от добре поддържана градина, има поставени пейки, на които да отдъхнем и заредим с енергията от необятната морска шир. За най-малките е построена детска площадка. До входа се намира каменната чешма, а наоколо разстилат сянката си няколко вековни смокинови дървета.

Информация и контакт

Богослужение:
– утреня: 08.00 ч.
– св. литургия: 09.00 ч.
– вечерня: 18.00 ч.

Храмът е отворен всеки ден от 08.00 до 12.00 ч. и от 14.00 до 19.00 ч.

Телефон за контакт: 0876 210 615

Галерия

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
Весилена

Здравейте, как да се свържем с вас? Посоченият телефон е изключен.

Светлана

Здравейте как можем да се свържим с църквата ,от няколко дена звъня на посочение телефон никой не вдига!

Константин

Като човек, изучавал Богословие, внасям малко пояснение за символа, който е под кръста. Символа не е пиратски, а се среща доста често в изобразяването на Кръста, на който е разпнат Иисус Христос. Изобразява победата на Кръста Господен над смъртта. А според, друго, църковно предание, това са костите на, праотеца, Адам. С този символ се напомня, че е изкупен първордния грях, на Адам и Ева.

С уважение!