Църквата Свети Пантелеймон е голяма и достолепна църква. Построена през 1911г., тя е обявена за паметник на културата. Намира се в северо-източната част на село Бродилово.

В нея се намира един от последните резбовани иконостаси в Странджа, шедьовър на местния резбар – учителя Янис, който може да разгледате в нашата галерия.

Поради лошото състояние на църквата, тя не е била действаща цели 25 години. Дълго време иконите от иконостаса и старата иконна сбирка са били съхранявани в зала и хранилище на местното читалище. Били са предавани с описи от кмет на кмет при смяна на местната власт. Преди години е правена реставрация на част от иконите, но поради неподходящите условия на съхранение се е наложила нова реставрация.

През 2011 г. със средства на държавата, общината и малка помощ от църковното настоятелство в храма е извършен основен ремонт, направена е консервация и реставрация на иконостаса и на още 40 икони, в това число и на всички икони от царския ред. След отслужена литургия от сливенският митрополит Йоаникий, храмът отново е отворен за посещения.

Поради лошото състояние на църквата, тя не е била действаща цели 25 години

Църквата Свети Пантелеймон в село БродиловоЦърквата Свети Пантелеймон в село Бродилово

Със своето стилово и тематично разнообразие бродиловските икони и утвар, надхвърлят класификацията „паметници на културата с местно значение“. Някои от тях са буквално шедьоври и могат да красят и най-престижните музейни колекции. Църквата Свети Пантелеймон е строена от гърци и всички икони в нея са дарени от тях.

Оставете коментар

avatar