Природна забележителност
Снимка: © Евгени Динев

Природна забележителност „Махарата“ е обявена за такава през 1973 г. Включва пещера Махарата заедно с впечатляващата дъбова гора, запазена около нея. Тя се намира зад кльона при турската граница. За да я посетите е нужно да се свържете с гранична полиция и да поискате разрешение. Освен това ще трябва да бъдете ескортирани през цялото време от двама граничари, за всеки случай.

Най-близкото село до пещерата е Кости, което по права линия отстои на 7.5 км. Преходът е няколко часа през планината. По пътя ще се натъкнете на огромни вековни странджански дъбове извисяващи се над своите събратя. Такива дървета-шампиони има на няколко места в планината, както и при село Граматиково. Не след дълго ще стигнете до малък новопостроен заслон, където можете да починете и да хапнете. Оттам кльонът не е далеч. В миналото е било невъзможно да се стигне до кльона. Граничарите са стреляли без предупреждение. Една от основните причини туристите да бъдат придружавани е да се осигури тяхната безопасност от дълбоките трапове, ръждясалата бодлива тел опъната скрито в гората и каквото още ви хрумне. Капаните вече не се поддържат, но все още са опасни.

Самата пещера се намира съвсем близо до Резовска река. Тя е потънала в дълбоко дере, а над входа й се спуска малка река, която изчезва в недрата ѝ. Счита се, че тази пещера е най-голямата в Странджа, но е слабо проучена. Общата ѝ дължина е 244 м., денивелацията е -23 м., а надморската височина е 199 м.

Махарата е древно тракийско светилище на богинята майка. То е изградено от множество подземни галерии. Днес обаче те са засипани с камъни и може да се стигне само до главната галерия на пещерата. Една от легендите за нея гласи, че скрита галерия минава под р. Резовска и навлиза в Турция. Възможно е в миналото древните траки дори да са добивали руда тук.

Пещерите в Странджа не са пригодени за посетители.

Оставете коментар

avatar