Какво се случваше в България през втората половина на ХХ в. и какво е отражението на действията от миналото в наши дни? Защо България 30 години по-късно не се превърна в “Швейцарията на Балканите”, за която всички хора по площадите мечтаеха? Какви са проблемите ни днес и колко от тях са вкоренени дълбоко в миналото ни? Това са куп въпроси, на които по една или друга причина и до днес е трудно да си отговорим, но те не спират да ни “тормозят”. Безспорен интерес в тази насока има и авторът на книгата, която ще ви представим, а именно Калин Тодоров. В своето тритомно произведение “Зад завесата на соца, прехода и демокрацията” Калин се обръща към спомените и впечатленията си и без да се отдава на емоции, се опитва да даде оценка на датите, хората и мероприятията, които допринесоха България да е такава, каквато е днес, а не по-добра.

За автора – Калин Тодоров като пряк свидетел на всички събития

Станко Тодоров е бивш премиер за цели два мандата и председател на Народното събрание. Благодарение именно на неговата висока позиция в Комунистическата партия, неговият син Калин Тодоров има възможност отблизо да наблюдава хора, чиито имена и до днес предизвикват конфликти само при своето изричане. Смяната на режима преди около 30-ина години не оставя Калин Тодоров извън кръговете на управляващата върхушка.
Той споделя видяното със своите читатели – в цели три тома авторът не съди, той по-скоро има за цел да отвори очите на всеки човек поотделно и на цялото общество заедно. Защото осъзнатото общество е в пъти по-силно от хората, които не познават своите проблеми в дълбочина. Въпреки че през 70-те години на миналия век завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, Калин Тодоров посвещава своето време изцяло на писането върху теми, близки до неговото битие. Името му се свързва с редица добре познати български вестници.

Зад завесата на соца

Ченгета, мутри, “бели якички”, грабежи, “облечени” във власт и още с много други герои и случки ни срещат историите на Калин Тодоров. Някои от персонажите му са небезизвестни за голяма част от съвременните българи, други са само имена от миналото, а трети – те остават в сянка и до днес. Със своята своеобразна “аутопсия” на един период, продължил повече от 40 години, през призмата на спомените си Калин Тодоров се опитва да запознае читателите си с едно отминало време. От една страна да разкрие един изцяло нов свят за тези, които поради своята крехка възраст няма как да помнят, а от друга страна – книгата е и за онези, които не искат да помнят заради ролята си в режима.

Зад завесата на прехода

“Преход” – какво беше това и какво ни донесе? В опита си да бъде абсолютно безпристрастен фотограф на едно хаотично време, Калин Тодоров запечатва всичко, което вижда и в което има роля – дори и второстепенна. Въпреки привидно голямата политическа смяна, преходът не се справя с едно нещо – да не прехвърли властта от ръцете на управляващите в тези на техните деца. Именно това се случва с много хора според разказаните от Калин Тодоров истории. А кариерата на неговия баща в Комунистическата партия оставя Калин завинаги част от обкръжението на властимащите. Във втория том от колекцията на автора можете да прочетете за сценарии и реплики, за кукли и кукловоди, за предварително режисирани скандали и сдобрявания. Повечето герои вече познавате, но тези истории със сигурност ще допълнят образите им.

Зад завесата на демокрацията

Калин Тодоров съвсем не се спира с това да обсъжда теми от миналото. Той се възползва от своето вече придобито литературно майсторство като писател и журналист. Дали обаче това, което направихме ние, гражданите, беше достатъчно? Дали ние също не допринесохме за случващото се днес? Можем ли да излезем от ситуацията и да сложим край на все още неосъществения преход? Това са все въпроси, които интересуват всеки от нас. Но “Как ще напишем бъдещето си?” е логичното продължение на трите тома на Калин Тодоров, които оставят отворен финал за това, което предстои.

Поредицата от три книги “Зад завесата на соца, прехода и демокрацията” неслучайно дълго време е сред най-продаваните книги в множество големи книжарници и до днес предизвиква небивал интерес у читателите. Много хора вярват, че единствената функция на четенето е да разтоварва. Но познавателната насоченост на дадено четиво, каквато имат и книгите на Калин Тодоров, съвсем не е за подценяване. Затова ако и вие поне веднъж в живота си сте си задавали някой от изброените по-горе въпроси, засягащи миналото, настоящето и бъдещето на България, то “Зад завесата на соца, прехода и демокрацията” е точно за вас.

Оставете коментар

avatar