Начало Магазин Книги Мистичната Странджа. Енциклопедичен пътеводител на свещените места

Мистичната Странджа. Енциклопедичен пътеводител на свещените места

40.00 лв.

Нов пътеводител на свещените места из Странджа излезе наскоро от печат – „Мистичната Странджа“. Той представя максимално подробно светилищата на българската територия на планината, разположени в землищата на над 50 селища.

Автор на изданието е Димитър Тонин, който се е наел с амбициозната задача да опише и картографира 1001 светилища, намиращи се из цяла България. Изследваните от него обекти са от различни видове – мегалити, некрополи, гробници, тракийски оброчища, християнски манастири, църкви и параклиси, градища, свещени извори, аязми, вековни дървета и скалноизсечени паметници.

Свещените места са част от бита на древните, където са се случвали голяма част от обредите и празниците, било то християнски или езически. Затова се смята, че те притежават силен енергиен заряд, което ги превръща в култови места за поклонниците, посещаващи ги с надежда за здраве и благополучие. Димитър Тонин е изследвал дебрите на Странджа над 10 години, за да събере необходимата информация, представена в енциклопедичен вид в пътеводителя „Мистичната Странджа“.

Читателят може да се запознае подробно с най-популярните странджански светилища като Индипасха, Мишкова нива, Бегликташ, както и със свещените чешми и извори като водопад Докузак, ръкавите на Велека и Младежка, с аязмите, намиращи се около манастирите край Бродилово, Кости, Кондолово, Младежко, Факия, Бръшлян и др.

В „Мистичната Странджа“ Димитър Тонин е описал и някои по-непознати забележителности като Каменната река на Варвара, Караджов вир край Фазаново, крепостта „Ургури” край село Българи и др. В пътеводителя са включени и вековните дървета в Странджа, някои от които 900-годишни, както и мегалитни паметници – над 60 долмена и други гробници.

Много от църквите и параклисите са били изграждани върху сакрални езически места през Възраждането. Тези из Странджа, все още носят духа и мистицизма на древната религия. Документираните и картографирани обекти са около 450, а информацията за тях заема обема от над 600 страници. Пътеводителят „Мистичната Странджа“ съдържа всичко, представляващо интерес за любителите на приморската ни планина, известна със своите уникални традиции и ритуали.

Изчерпан

В момента поръчките и доставките са ограничени само за територията на България.

Безплатна доставка за поръчки над 75 лв. и за територията на община Царево.
Срок на доставка: 2-3 работни дни.

Код: sv-str-tnn Категория: Етикети: ,

Допълнителна информация

Тегло0.770 kg
Размери21 × 14 × 3 cm
Автор

ISBN

9789543192045

Издание

2018

Корици

Меки корици

Страници

612

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Мистичната Странджа. Енциклопедичен пътеводител на свещените места“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *