Начало Магазин Книги Мистичната Странджа. Енциклопедичен пътеводител на свещените места

Мистичната Странджа. Енциклопедичен пътеводител на свещените места

40.00 лв.

Нов пътеводител на свещените места из Странджа излезе наскоро от печат – „Мистичната Странджа“. Той представя максимално подробно светилищата на българската територия на планината, разположени в землищата на над 50 селища.

Автор на изданието е Димитър Тонин, който се е наел с амбициозната задача да опише и картографира 1001 светилища, намиращи се из цяла България. Изследваните от него обекти са от различни видове – мегалити, некрополи, гробници, тракийски оброчища, християнски манастири, църкви и параклиси, градища, свещени извори, аязми, вековни дървета и скалноизсечени паметници.

Свещените места са част от бита на древните, където са се случвали голяма част от обредите и празниците, било то християнски или езически. Затова се смята, че те притежават силен енергиен заряд, което ги превръща в култови места за поклонниците, посещаващи ги с надежда за здраве и благополучие. Димитър Тонин е изследвал дебрите на Странджа над 10 години, за да събере необходимата информация, представена в енциклопедичен вид в пътеводителя „Мистичната Странджа“.

Читателят може да се запознае подробно с най-популярните странджански светилища като Индипасха, Мишкова нива, Бегликташ, както и със свещените чешми и извори като водопад Докузак, ръкавите на Велека и Младежка, с аязмите, намиращи се около манастирите край Бродилово, Кости, Кондолово, Младежко, Факия, Бръшлян и др.

В „Мистичната Странджа“ Димитър Тонин е описал и някои по-непознати забележителности като Каменната река на Варвара, Караджов вир край Фазаново, крепостта „Ургури” край село Българи и др. В пътеводителя са включени и вековните дървета в Странджа, някои от които 900-годишни, както и мегалитни паметници – над 60 долмена и други гробници.

Много от църквите и параклисите са били изграждани върху сакрални езически места през Възраждането. Тези из Странджа, все още носят духа и мистицизма на древната религия. Документираните и картографирани обекти са около 450, а информацията за тях заема обема от над 600 страници. Пътеводителят „Мистичната Странджа“ съдържа всичко, представляващо интерес за любителите на приморската ни планина, известна със своите уникални традиции и ритуали.

Изчерпан

В момента поръчките и доставките са ограничени само за територията на България.

Безплатна доставка за поръчки над 75 лв. и за територията на община Царево.
Срок на доставка: 2-3 работни дни.

Код: sv-str-tnn Категория: Етикети: ,

Допълнителна информация

Тегло0.770 kg
Размери21 × 14 × 3 cm
Автор

ISBN

9789543192045

Издание

2018

Корици

Меки корици

Страници

612