Гръцкото училище в Ахтопол е символ на населението обитавало тези земи, преди българите окончателно да си възвърнат властта върху тях.

То е построено в началото на ХХ в. от български майстори по проект на гръцки архитекти и със средства на гръцки изселници в САЩ.

Стените му са дебели 60 см и всички ъгли на стените, прозорците, портала и покривния фриз са облицовани с червени тухли, докарани с гемии специално от Марсилия.

Било е предназначено за шестокласно училище и за събрания. Стените на шестте класни стаи са били дървени, което е позволявало лесно да се демонтират и преустройват в голям салон с подиум и трибуна в дъното.

Днес гръцкото училище не функционира като такова, но е реконструирано и обявено за паметник на културата. Използва се за творческата база на НХА и всяка година там се провежда лятна академия, в рамките на която преподаватели и студенти от България и чужбина се събират, за да творят. В него има и постоянна изложба, в която са показани археологически находки открити на територията на Ахтопол, както и произведения на автори, участвали в летните академии. В двора на гръцкото училище е разположена открита изложба с дървени скулптори.

Можете да разгледате музейната сбирка в сряда, петък и неделя от 09.00 до 12.00 часа и от 16.00 до 18.00 часа.

#9 Старото гръцко училище в Ахтопол – водосвет в началото на учебната година, неизвестна година

Преди и сега: Ахтопол в няколко стари снимкиПреди и сега: Ахтопол в няколко стари снимки

Галерия

Оставете коментар

avatar