Църквата Св. Възнесение Господне се намира в град Ахтопол, на източната част на полуострова, в най-високата му част до самия морски бряг, който се откосява почти отвесно към морето.

Тя е еднокорабна, едноапсидна с размери 17 х 7 м и височина от терена около 2,30 м. Стените ѝ дебели 0,90 м, са градени с ломен камък и големи фуги запълнени с хоросан, като два реда дървени пояси(сантрачи) опасват сградата. Покривът е четирискатен с надвесена стряха. На източната стена отвън, преди години апсидата не се забелязвала, което придавало на черквата жилищен характер. Храмът има един вход (на южната стена), а подът е на 40-50 см под нивото на терена. Църквата се е осветявала от две малки прозорчета на западната и северната стена, както и от четири пирамидални отвора към покрива. Този тип горно осветление, уникално конструктивно и архитектурно решение, се среща по-късно в някои стари къщи из Странджанско. Причина за избора му трябва да се търси в желанието да се придаде по-голяма сигурност на сградата – затваря се плътно.

Църквата Св. Възнесение Господне
Снимка: burgasbg.blog.bg

Стенописи в църквата са запазени в апсидата, където се откроява изображението на „Дейсис“. Прави впечатление, че образите на църковните отци са от двете страни на апсидата, в стремеж на индивидуализиране, чужд на византийските иконописни канони стил.

Не може да се определи кога първоначално е изградена църквата. Запазен е само един паметен гръцки надпис в апсидата, където е изписана годината 1796. В превод надписът гласи:

„Небесният свод над тебе бе направен….в годината 1796 17 ноември. Изписана бе настоящата(стенопис) чрез спомоществуванието на ..Ма Вари ..(?)..и чрез иждиванието на преблагочестивите християни в Ахтопол“

Споменатата дата съвсем не говори за изграждането на самия храм, най-вероятно тогава е само направено изписването на стенописите. Много е възможно църквата „Възнесение Господне“ да е изградена върху основите на по-стара – средновековна.

Информация за контакт

Храмът е отворен всеки ден от 08:00 до 12:00 ч. и от 16:30 до 18:00 ч.
Свещеник: Йордан Петков
Телефон: 0899 84 19 16

Оставете коментар

avatar
wpDiscuz