Църквата Св. Възнесение Господне се намира в град Ахтопол, на източната част на полуострова, в най-високата му част до самия морски бряг.

Тя е еднокорабна, едноапсидна църква с размери 17 х 7 м и височина от терена около 2,30 м. Стените ѝ са дебели 0,90 м и са градени с ломен камък и големи фуги запълнени с хоросан, като два реда дървени пояси (сантрачи) опасват сградата. Покривът е четирискатен с надвесена стряха. Апсидата на източната стена, преди години не се забелязвала отвън, което придавало на черквата жилищен характер. Храмът има един вход (на южната стена), а подът е на 40-50 см под нивото на терена.

Църквата се е осветявала от две малки прозорчета на западната и северната стена, както и от четири пирамидални отвора към покрива. Този тип горно осветление, уникално конструктивно и архитектурно решение, се среща по-късно в някои стари къщи из странджанско. Причина за избора на такъв тип осветление трябва да се търси в желанието да се придаде по-голяма сигурност на сградата.

Църквата Св. Възнесение Господне
Снимка: burgasbg.blog.bg

Стенописи в църквата са запазени в апсидата, където се откроява изображението на „Дейсис“. Прави впечатление, че образите на църковните отци са от двете страни на апсидата.

Не може да се определи кога първоначално е изградена църквата. Запазен е само един паметен гръцки надпис, отново в апсидата, където е изписана годината 1796. В превод надписът гласи:

„Небесният свод над тебе бе направен….в годината 1796 17 ноември. Изписана бе настоящата (стенопис) чрез спомоществуванието на ..Ма Вари ..(?)..и чрез иждиванието на преблагочестивите християни в Ахтопол.“

Споменатата дата съвсем не говори за изграждането на самия храм, най-вероятно тогава е само направено изписването на стенописите. Има голяма вероятност църквата „Възнесение Господне“ да е изградена върху основите на по-стара, средновековна църква.

Информация за контакт

Храмът е отворен всеки ден от:
08:00 до 12:00 ч. и от 17:00 до 20:30 ч. (лято);
08:00 до 12:00 ч. и от 16:30 до 18:00 ч. (зима);
Свещеник: Йордан Петков
Телефон: 0899 84 19 16

Галерия

Оставете коментар

avatar