Ученичка от Царево получи специална награда в национален конкурс

Мариям Стефанова Димитрова от ІХ б клас е носителка на специална награда от Националния конкурс за ученическо есе на тема „Вдъхновителите“. Деветокласничката впечатли журито с есето си „И на Земята има ангели” и получи покана да гостува в сутрешния блог „Денят започва” на БНТ. Мариям е една от най-талантливите участнички в клуб ”Слово” с ръководител Донка Прокопова.

Моето есе е посветено на призива да се забрави братската омраза между Македония, Сърбия и България. Вдъхновението дойде от певеца Тоше Проески. Освен благородните му постъпки в личен план, като общественик той е бил представител на УНИЦЕФ за Европа” – сподели Мариям.

Тодор Проески, с псевдоним Тоше, е изпълнител на песни от Република Македония. Сочен е за най-популярния певец в страната, дори в цяла бивша Югославия. Останал завинаги на 26 години, негова запазена марка е изразът „Ве сакам сите!“ (Обичам всички ви).

Наградите в Националния конкурс за ученическо есе на тема „Вдъхновителите“ бяха раздадени на церемония, която се проведе в иновационния форум „Джон Атанасов“ на „София Тех Парк“. Научно-технологичният парк беше домакин на събитието, организирано от Българската национална телевизия, с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

В надпреварата за млади талантливи автори със свои творби се включиха над 100 ученици от цялата страна, на възраст от 7 до 18 години. Есетата бяха оценявани от жури в състав – Теодора Димова (писател), Иван Симеонов (изпълнителен директор на „София Тех Парк“), Доброслав Димитров (съосновател на „Империя онлайн“), Милена Иванова (главен експерт „Образователни програми и съдържание“в МОН), Надя Обретенова (изпълнителен продуцент на „По света и у нас“- БНТ), Благой Цицелков (репортер в „Новини и актуални предавания“ – БНТ).

Журито раздаде 8 големи и 50 специални награди. Общата стойност на наградния фонд е 5000 лева. Конкурсът беше обявен през ноември 2016 г. в информационната емисия на БНТ1 „По света и у нас“. Той даде възможност на всички ученици от 1-ви до 12-ти клас да участват с есе на тема „Вдъхновители на новото време“.

Оставете коментар

avatar