В цикъла на Българския културен институт в Братислава „Българско кино“ през месец февруари бе прожектиран в препълнена зала филмът „Стъпки в огъня“ на режисьора и продуцента Андрей Хадживасилев.

Документалният филм е посветен на българското културно наследство и традиция за нестинарството. През 2016 г. филмът получава номинация за дебют в документалното кино от „Българска филмова академия“ и е показан с голям успех на следните международни фестивали:

  • Sofia International Film Festival – Bulgaria 2015;
  • International Festival of Ethnographic Film Sofia – Bulgaria 2015;
  • International Festival of Ethnological Films Belgrade – Serbia 2015;
  • International Mountain Film Festival Bansko – Bulgaria 2015;
  • Gold Riton, Plovdiv – Bulgaria 2015;
  • International 3D Film Festival – 3D Stereo MEDIA – Belgium 2015;
  • VIII Film Festival of Bulgarian Сinema in Prague – Czech Republic 2016;

В разговора със зрителите след прожекцията младият автор Андрей Хадживасилев сподели, че идеята, от която е бил воден, е да създаде първия български 3D филм. Бил е насочен от това, че съвсем младите зрители в последно време имат изявено предпочитание към модерните филмови технологии и той предвижда, че зрителският интерес все повече ще се насочва към иновативна филмова продукция. Темата за нестинарството е много подходяща за подобен тип снимки, тъй като огнената жарава, цветните шевици по народните носии на танцуващите, както и неописуемата природна красота на Странджа се открояват още по-внушително чрез тази технология. В целия този процес му е помагала и независимата режисьорка Мелъди Гилбърт от САЩ, която има опит, но и нужното любопитство към българския мистичен обред.

Според някои изследователи корените на древния ритуал нестинарство се крият в езическото минало на българските земи и произхождат от култа към Слънцето при траките. Участниците след изпадане в транс танцуват боси върху жарава въглени. Според по-късната християнска традиция, нестинарите играят вечерта на празника на Св. св. Константин и Елена с техните икони в ръка. Това е един от най-старите български обичаи, който в миналото е бил практикуван и в Беломорска Тракия, а днес е запазен само в няколко села в планината Странджа – Българи, Кости, Бродилово. През 2009 г. ритуалът е включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

Към художествения ефект на филма допринесоха и прекрасната автентична нестинарска музика и странджанските песни в аранжимент на известния филмов композитор Георги Стрезов.

Оставете коментар

avatar