Обичаят тричане на кучета в странджанското село Бродилово не бе осъществен по традиционния начин – връзване на животното с примка между два дълги кола, завъртането му във въздуха и падането му в реката. Ритуалът бе осуетен от два автобуса с природозащитници, които пристигнаха от Варна. Като организатор на протеста се изяви Светлана Хънт – украинка с американски паспорт, основател на фондация за защита на четириногите.

Хънт обясни, че уважават традициите на странджанци, но не са съгласни с отношението към животните. Затова бяха донесли кукли на кучета с настояване обичаят да се проведе с тях, а не с истинските четириноги.

От своя страна местните жители изразиха недоволството си това да им се бъркат в традициите. Според тях протестиращите не се истински природозащитници, а са дошли в селото с единствената цел да пълнят сметките на фондациите, които представляват.

Стигна се до размяна на остри реплики между двете страни. Само присъствието на гранични полицаи предотврати саморазправа между бродиловци и неканените гости. Местните се зарекоха, че ще осъществят обичая, каквото ще и да става. Предварително бяха подготвили и дупките за коловете край селската река.

До забиването на коловете обаче не се стигна. Въпреки че подкрепя тричането, кметският наместник Илия Илиев се съобрази със заповед на Общинския съвет в Царево, забраняваща провеждането на ритуала в автентичния му вид. Така кучетата бяха само хвърлени във вира на реката и изкъпани.

Същевременно бродиловци отпразнуваха стария български обичай Кукеровден и Паликош, който се провежда на Сирни заговезни. Тържеството започна днес предиобeд с направата на Паликоша. Всички участници придружени от тъпан и гайда се събраха в центъра, от където тръгнаха под звъна на хлопките из цялото село, за да огласят, че зимата свършва и настъпва пролетта.

По стара традиция кукерската дружина в село Бродилово включва кукер, цар, баба, доктор, харичари, поп, магаре и касиер, а след обхождане на селото към тях се присъединява и царицата. В късния следобeд тя ще има задачата да нахрани кукера, за да му даде сила за „заораването“ и „засяването“. Царицата ще раздаде на местни и гости пита за здраве. След изпълнението на ритуалите ще бъде запален Паликоша, чийто дим прогонва злото от района.

Оставете коментар

avatar