Плажът на Оазис от въздуха

В първите часове на първия работен ден от седмицата бе извършена проверка от експерти на плаж „Оазис“, чиито дюни в събота бяха засипани с тонове пясък. Заради съмненията за унищожаване на плажа данните ще бъдат предоставени на регионалната еко инспекция, която да прецени има ли извършено нарушение.

От компетенциите на Община Царево е да се намеси в случаите на незаконно строителство, поставяне на временни обекти, както и на отнемане на пясък от плажната ивица. Във връзка със създалия се проблем, кметът на Царево Георги Лапчев изрази своята позиция.

Стопанисването на плажовете е основна отговорност на Министерство на туризма, като техен собственик. Съгласно своите правомощия Общината винаги ще се отзовава и ще съпътства всички действия за законосъобразното ползване на плажните ивици и недопускане унищожаването на природните дадености и опазването на флората и фауната на морския бряг – посочи Лапчев.

Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура – Бургас се самосезира и разпореди проверка за унищожени дюни в района на плажа.

Проверката на плаж „Оазис“ ще се извърши и с оглед данни за унищожаване или повреждане на защитена територия или местообитание – предмет на опазване в защитена зона, както и с оглед данни за унищожаване или повреждане на изключително ценни единични или невъзстановими земни образувания.

За подобно престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ до 5 г. и „глоба“ от 2000 до 20 000 лв.

Оставете коментар

avatar