Село Бродилово празнува Кукеровден

На Сирни заговезни село Бродилово празнува по стар български обичай Кукеровден и Паликош, а тържеството започна днес преди обяд с направата на Паликоша.

Всички участници, придружени от тъпан и гайда, се събраха в центъра на селото, от където тръгнаха, за да огласят че зимата свършва и настъпва пролетта. Пръв посрещна кукерите кметът на селото. Кукерският обичай се спазва, за да прогони злите духове, за здраве и берекет през годината. По стара традиция кукерската дружина в село Бродилово включва кукер, цар, баба, доктор, харичари, поп, магаре и касиер, а след обхождане на селото към тях се присъединява и царицата. В късния следобед тя ще има задачата да нахрани кукера, за да му даде сила за „заораването“ и „засяването“. Царицата ще раздаде на местни и гости пита за здраве. След изпълнението на ритуалите ще бъде запален Паликоша, чийто дим прогонва злото от района. Празникът на село Бродилово се очаква да продължи с песни и кръшни хора на площада.

За организирането, спазването и предаването на целия обичай, важна роля имат ръководството на НЧ „Екзарх Антим I– 1928“ и Кметство Бродилово.

Оставете коментар

avatar