География

Бродилово е разположено в планината Странджа, в подножието на вулканичния масив Голямата Папия. То се намира на левия бряг на река Велека, при брод, който е дал името му. Днес от брода не са останали следи, вероятно поради промяна на речното корито, а над реката има мост. Намира се на 15 км от гр. Царево и на 85 км от Бургас, на 56 м н.в. и е в границите на Природен парк Странджа.

Край селото са запазена остатъци от лонгозни гори, характерни за долината на р. Велека. На юг от Бродилово са разположени обширни масиви от букови гори със зеленика. По влажните ливади гнезди ливадният дърдавец – вид, застрашен от изчезване в световен мащаб. На югоизток от селото, от м. Царското кладенче (някога любимо място на цар Борис ІІІ), Велека образува лиман, плавателен до устието на реката при с. Синеморец.

История

село Бродилово
В края на XIX век (1877 г.) Бродилово фигурира върху картата на Хайнрих Киперт с името Бродиво.

Най-ранното споменаване на селото е в османски документ за търговията със сол от 1498 г. Изброяват се 32 домакинства. Открива се и в регистри на каза Анхиало (днес Поморие) от 17 век. В картата на Хайнрих Киперт от 19 век е отбелязано с името Бродиво.

При избухването на Балканската война в 1912 година един човек от Бродилово е доброволец в Македоно-одринското опълчение.

До 12 юли 1914 г. селото е населявано от гърци-нестинари. В къщата на нестинарския старей Георги Глигор имало нарочен нестинарски параклис. След Междусъюзническата война повечето от гърците се изселват и Бродилово е заселено с български бежанци от Източна Тракия. В 1926 г. Бродилово имало 221 къщи и 1110 жители, от които 720 бежанци от Източна Тракия.

Стари форми на името на селото са Берадиу, Бродиво, Пордикос.

село Бродилово
В края на 40-те и началото на 50-те през селото е преминавала теснолинейката Ахтопол - Бродилово - Кости, демонтирана през 50-те, поради мнението, че е неефективна.

Археологически забележителности

В района на Бродилово са описани останките на три крепости:

  • Първата е разположена южно от селото, на връх, който доминира околността и се нарича Калето.
  • Втората крепост е в местността Пефтич на 1 km западно от Бродилово. Стената е от ломен камък без хоросан.
  • Останки от укрепление, оградено с ров, има и в местността Плаката.

Югоизточно от селото се откриват следи от стара църква, дала името на местността Палеокльос (в превод от гръцки стара църква). Тук зидът е каменен с бял хоросан. Около Бродилово има три могилни некропола и следи от металургична дейност.

бродилово

Църквата „Св. Пантелеймон“, построена през 1911 год. е декорирана с едно от най-прекрасните произведения на изкуството в Странджа – майсторски издълбан иконостас, направен от местния учител Янис. Църквата е обявена за паметник на културата.

През древността и Средновековието връх Голяма Папия е бил ограден с кале (крепостна стена).

Празникът на селото е в деня на Св. Пантелеймон – 9 август.

Оставете коментар

avatar