География

Село Изгрев (област Бургас) се намира в Югоизточен планов регион на България и е част от община Царево. Намира се на 5 км. югозападно от гр. Царево. Селцето е разположено на около 5 км северозападно от най-високия връх в Северна Странджа – Папия (502 м).

История

Днешното село е сравнително ново село, първоначално е било типично колибарско. След Освобождението (1879 г.) и Преображенското въстание (1903 г.) тук се преселват българи от останалите, тогава под турско робство, села във вътрешността на Странджа.

След Първата световна война поради увеличение на населението в село Българи и липса на препитание, в местност „Лисово“ се заселват няколко семейства и през 1923 г. поставят началото на село Изгев. След тях постепенно в селото се изселват и други семейства от Българи. Старото му име е било Лисово, кръстено на въпросната местност.

Археологически находки

В района на селото е съществувало селище още през античността, за това свидетелстват намерените в местността „Лисово“ фрагменти от строителна и битова керамика, прешлени за вретено, обработени камъни и др. В околността са отбелязани и следи от рудни разработки.

В източна посока към морето има сведение за старо гробище – „еленско гробье“. Могили са засвидетелствувани в местностите „Чоплаковци“ и „Балиево“, както и един могилен некропол в м. „Синанево“ , югозападно от селото. Той се състои от около 50 малки могили, между които се намират и останките на 4 разрушени долмена. Най-запазеният е бил ориентиран в посока запад-изток, с напречна плоча в западния край.

В наши дни

Село Изгрев си има съвсем нов храм – „Света великомъченица Марина“, осветен през 2001 г. Той е построен на мястото на полуразрушена стара черква, строена в началото на XX в.

Забележителност за селото и района представлява лековития извор – Света вода, намиращо се на около 1,5 км северозападно от селото. Непосредствено до извора има и одърче посветено на Света Марина.

Празникът на селото е в деня на Света Марина. На тази дата всяка година се провежда събор и се прави се „бистър“ курбан.

Оставете коментар

avatar