География

Село Лозенец (Окръг Бургас) се намира на южното Черноморие и е част от община Царево. Селото отстои на 60 км южно от град Бургас, между морските градове Китен и Царево.

История

Основано е през 1924 година като място за почивка на хората от съседното село Велика, което е разположено на 4 км навътре от брега и няма излаз на морето. Първоначално се е наричало Емберли, по името на известния сорт грозде, а по-късно е преименувано на Лозенец.
На мястото на днешното селище са намерени следи от крепост.
Празникът на селото е на 6 май – деня на Св. Георги.

В наши дни

Лозенец притежава чудесна плажна ивица (два плажа – Централен и Тарфа), а в близост се намират също така и прекрасните плажове на няколко бивши къмпинга – Корал, Юг и Оазис. През последните години Лозенец все повече се утвърждава като една от предпочитаните дестинации за почивка или закупуване на имот по Българското Черноморие, заради своята достъпност и спокойна атмосфера. В селото преобладават дву- и триетажните къщи и вили, превърнати в комфортни малки хотели или даващи квартири за почиващите.

село лозенец

Курортното селище е за всички онези, които търсят спокойствие, тишина и уникални природни пейзажи. Ниските и полегати хълмове на Странджа планина, обрасли с вековни дъбови гори, плавно се спускат към морето, нарязало брега на десетки малки заливи и полуострови. Красивите плажове на курорта привличат дори и най-претенциозните туристи със своята кристално чиста морска вода и златист морски пясък. Плажът в Лозенец предлага разнообразни забавления дори и за най-претенциозните посетители. Каране на сърф, скутери или джет, риболов, разходка с лодка и яхта, водни ски, водни пързалки, гмуркане, плажен волейбол, тенис на корт са едни от малкото забавления, които курорта предлага. За любителите на усамотените кътчета Лозенец предлага няколко безлюдни плажа, обградени с красиви скали.

Цялата природна картина е съчетана с множество луксозни заведения, пицарии, ресторант с битова атмосфера и дискотеки на самия морски бряг. Интензивен нощен живот гарантират и многото екзотични барове, където всеки може да се наслади на любимите си коктейли.

Лозенец е типично рибарско селище, осигуряващо прясна риба и рибни деликатеси за местните ресторанти. Местното производство на вино добавя екзотика в менюто на повечето ресторанти и кръчми. За тези, които предпочитат да се забавляват вечер работят достатъчно нощни барове, дискотеки и клубове.

Редовни автобуси се движат между Лозенец и Бургас, освен това човек може да наеме лодка до и от близкото пристанище Царево.

В културната програма на курорта Лозенец изобилстват през целия сезон професионални и самодейни концерти, състезания, ежегодна фотофиеста, излети до населени места и атрактивни туристически обекти. Тук се провежда и националният шампионат по сърф.

Това райско кътче ще ви зареди с емоции и спомени, ще ви плени с атмосферата си и ще ви дари с една незабравима морска почивка.

Оставете коментар

avatar