География

Село Велика се намира на 10 км от Царево, на около 3 км от курорта Лозенец и на около 11 км от гр. Приморско и е разположено в северното подножие на странджанския вр. Голеш (434 м н.в.). На няколко минути път с кола са плажовете на Лозенец и Китен.

История и археологически находки

Старото име на селото е Потурнак, а преди това е било известно като Велибаш. Първоначално то се е намирало в м. Църквището.

При потушаването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година 45 къщи във Велика са опожарени от турски аскер, другите 55 са ограбени, а населението е прогонено.

Едноименното село Велика в Турция, чийто жители се преселват в българското село Велика.

До Балканската война тук живеят потурнаци (християнини, които са приели мохамеданството) от Северна България, които след 1913 г. се изселват и на тяхно място идват 66 семейства българи от едноименното село Велика в Турция. През 1924 г. част от жителите на село Велика основават с. Лозенец.

През септември 1937 година Потурнак е преименувано на Велика. През 1985 година Велика има 125 жители.

На 2 км източно от село Велика са останките от крепостта Калето. На десния бряг на Осиковско дере има могила, а между селата Велика и Кондолово – следи от стар, вероятно римски път.

Легендата за Потурнак

До 1937г. селото се е наричало Потурнак. Според местна легенда някога тук живели двама братя. Веднъж те се скарали така люто, че единият убил другия, след което сложил край на живота си. Оттогава хората, които минават край разклона за селото, трябвало да извикват три пъти силно „потурнак“, защото се вярвало, че духовете на двамата братя са още там и нападат минаващите.

В наши дни

Село Велика е подходящо за хората желаещи да почиват едновременно на море и планина, и същевременно да избягат от шумотевицата в някой от морските ни курорти. Регионът е подходящ още за любителите на риболова поради близостта до морето (4км) и наличието на два язовира и река.

Една от най-големите забележителности на Велика е ботаническата градина на сем. Серафимови, в която има над 3000 вида растения.

Оставете коментар

avatar