Начало » Обществени услуги в Царево и региона » Музеи в Царево и региона » Ботаническа градина на семейство Серафимови

Ботаническа градина на семейство Серафимови

5402

Информация за контакт

Ботаническа градина "Серафимови"

село Велика

0889/280621

0590/57166

paradise@serafimovi.com

serafimovi.com

SerafimoviGarden

5/5 (5)

Оставете оценка

Работно време

Понеделник - Неделя
8:00 ч.–13:00 ч. / 15:00 ч.–18:00 ч.

Не може да дойдете в село Велика и да не посетите ботаническата градина на семейство Серафимови. Това е истински рай, създаден от двама научни работници–агробиолози, които дълги години са се трудили в Опитната станция за южни култури до Царево. Градината на къщата е около 700 кв.м и се поддържа от двамата съпрузи, които по професия са агрономи и в момента са на около 80 години. Тази малка ботаническа градина е плод на много труд повече от 20 години.

Тук могат да се видят толкова интересни видове, за които само сте чели по книгите. Такива са например кафе, хинап, бамбук, фейфуа, мирта и много други интересни видове.

Но голямата гордост на създателите на този рай са богатата колекция от над 1500 различни видове кактуси от цял свят. Гледката е превъзходна. Много е хубаво, че самите домакини ви посрещат като приятели, изнасят информационна беседа и разхождат гостите из райското кътче. И накрая, разбира се, имате възможност да си закупите растението, което сте си харесали.

Ботаническа градина на семейство Серафимови
Серафим Стоянов Серафимов и Радка Петрова Серафимова

История

Основана е през 1986 г., но би могло да се приеме, че началото се крие в далечната 1949 г., когато за пръв път в историята на България е основана Опитната станция за южни култури (ОСЮК) в гр. Царево. През 1950 г. е преместена край гр. Поморие. След ред перипетии и 35-годишна работа по изграждането и утвърждаването на научната и научно-приложна дейност на ОСЮК, дейността и е подновена временно отново в Царево, но като Научно-производствен комплекс за южни култури (НПК ЮК) тогава гр. Мичурин. Основател и първи директор на ОСЮК са Серафим Стоянов Серафимов, заедно с Радка Петрова Серафимова. При пенсионирането си (1983 г) те се завръщат като научни съветници при НПК ЮК, а през 1986 г се заселват тук – в село Велика и започват създаването и изграждането на своята отколешна мечта – Смесена малка ботаническа градина.

Отзиви от потребители в Google