Начало » Обществени услуги в Царево и региона » Музеи в Царево и региона » Музей „История на котвата“

Музей „История на котвата“

449

Информация за контакт

Музей "История на котвата"

Ахтопол, кв. "Лазур", ул. "Нептун" №3

(0590) 637 29

0898 512 483

www.anchors-bg.com

Черноморска-Странджа

3/5 (2)

Оставете оценка

История

Музей „История на котвата“ се намира на около 250 м. в дясно от Кей-пристанище на град Ахтопол, на брега на Ахтополския залив, в територията на Природен парк „Странджа“. Разположен е в двора, на първия етаж в ресторант „Музея“, и на втория етаж, който е изцяло за музейни експозиции.

През май 2010 г. Инж. Петър Кънев- член на Сдружение „Кръг Будител”, прави спасителна откупка на два антични оловни щока, подготвени за претопяване. За случая се разчува и след консултация с Центъра за морска история и подводна археология в Созопол следват спасителни откупки на заплашване от предаване на вторични суровини адмиралтейски котви от XIX век.

Проявяват своето родолюбие и някои ахтополци и царевци – те започват да даряват извадени от морето при риболовни и водолазни дейности котви, котвени части и елементи от потънали кораби. Така, за по-малко от година се оформя една от най-големите музейни експозиций: нейните експонати позволяват да се проследи историята на котвата в продължение на повече от три хилядолетия. Някои образци се откриват за първи път по Българското Черноморие, а други изглеждат уникални за морската археология на средиземноморския свят.

През януари 2012 г. се създава Сдружение „Черноморска Странджа” с общественополезни цели. Сдружението си поставя за основна задача да насърчава и подпомага развитието на Музейна експозиция „История на котвата“, град Ахтопол. За най-ценните и уязвими железни котви се полагат специялни консервационни грижи, а с оловни щокове са направени реконструкции. Те са по проект на д-р Атанас Орачев и са изпълнени от инж.Николай Клисурски и майстора-дърводелец Жельо Лазаров от град Ямбол.

В първата българска музейна еспозиция „История на котвата“, не само са събрани и представени, но са спасени застрашени от унищожаване находки. Тези древни и съвременни образци на най-древното корабно съоръжение са важни и за музейното дело, и за историята на град Ахтопол, и за средиземноморската история.

В музей „История на котвата“ обаче има не само котви. Има и корабни оръдия, мортири, монети, керамика, камбани, намерени сред останките на турски, гръцки, френски, руски, византийски и римски кораби и всякакво друго корабно оборудване. Сред експонатите са и множество стари карти, включващи Черно море и Странджа от европейската картография още от римско време. По стените странниците могат да видят и множество стари фотографии и гравюри, запечатали историята на град Ахтопол и ахтополци. Пак тук е съхранен и старият пристанищен фар.