География

Село Синеморец (област Бургас) се намира в Югоизточен планов регион на България и е част от община Царево. Отстои на 5 км южно от гр. Ахтопол, на 20 км от гр. Царево и на 95 км от гр. Бургас. То е разположено на живописен полуостров на десния бряг на голямата и пълноводна река Велека.

Курортното селище има три големи плажа. Южният плаж се нарича Бутамята. На север от селото е устието на река Велека, а пред него има широк залив. При вливането си реката образува пясъчна коса. Това е известната плажна ивица „Косата“ , т.е. северният плаж на Синеморец. На североизток от селцето е заливът „Свети Яни“ и местността „Корабите”.

Цялата територия на юг от Синеморец до Резово е защитена местност „Силистар“ със запазена лонгозна гора, където гнездят защитени птици.

История

Най-старият писмен извор за Синеморец датира от 1498 г. В документ за търговия със сол са изброени 19 семейства. Сред универсалните православни имена на няколко пъти четем и характерното българско име Манол. През 17 век данни за селото има и в данъчен регистър на кааза (окръг) Анхиало (днешно Поморие) и отново в състава на нахия (околия) Агатопол. Името му фигурира в картата на Турската империя от немския географ Кристиян Готлиб Рейнхард, отпечатана в 1821 г.

След освобождението на България през 1878 г. село Синеморец остава в пределите на Османската империя, като получава свободата си едва след Балканската война. Тук се заселват българи бежанци от Източна Тракия. Населението се препитавало със земеделие, въглищарство и риболов.

Старите имена на Синеморец са били Каландзой, Галанджа, Каланджа. От 1934 година носи сегашното си име, което е буквален превод от гръцкото „галаза“ – небесносиньо.

До 1990 г. селото попада в граничната зона между България и Турция и достъпът до него е бил силно ограничен.

Археологически находки и забележителности

Недалеч в залива Потамя, разположен северно от Синеморец, при подводни проучвания са открити керамични фрагменти от V-IV в. пр.Хр. За историята на Синеморец свидетелстват и откритите в същия залив котви, оловни обкови от древен кораб и други археологически находки от Средновековието. На самия полуостров има малка крепост.

златно тракийско съкровище
През 2006 год. уникално златно тракийско съкровище е намерено в могила, в покрайнините на село Синеморец. Археолозите откриват множество бижута (над 160 златни и сребърни украшения) и керамични съдове.

В края на месец август 2006 г. в могила в покрайнините на селото археолозите откриват множество бижута (над 160 златни и сребърни украшения) и керамични съдове. Според специалистите е разкрит гроб на тракийска жрица с високо обществено положение. Находките се съхраняват в Националния исторически музей в София, а техни реплики може да видите в Общинския исторически музей в Царево.

сребърно тракийско съкровище
На 27 септември 2012 г. в ранният следобед екип, под ръководството на Даниела Агре – НАИМ-БАН София, открива монетно съкровище във владетелският тракийски дом край с. Синеморец. Съкровището е било трезорирано между скалите до едната кула в керамичен съд.

Шест години по-късно, през месец септември 2012 год., край Синеморец отново беше направено голямо археологическо откритие. Този път при разкопки край дома на богатия владетел на Странджа Кортодзунтос, беше намерен керамичен съд с около двеста антични монети от вида Лизимах, Антиох, Селевкт и Никатор. Те са приблизително от III век пр. Хр., с голям номинал и са били открити в много добро състояние. Според археолозите стойността им е изключително висока и значението им за нумизматиката е от огромно значение. Монетите също могат да бъдат видяни в Общинския исторически музей в Царево.

синеморец

Църквата на селото е много стара. Тя е посветена на Свети Георги и в нея се съхраняват старинни икони. Най-забележителни от тях са иконите на св. Константин и св. Елена и тази на св. Модест. Покровителят на земеделците и овчарите Св. Георги е изобразен между две дървета над орач с волове, овчар със стадо, кон и бивол. Присъствието на битовите сцени се свързва с навлизането на реализма в иконописта в края на XIX век.

В наши дни

синеморец
Село Синеморец е едно малко селце, което има едни от най-прекрасните заливи и кътчета в областта. Снимка: yomadic.com

На Синеморец от години му се носи славата на едно от най-малките курортни селища в страната. Това е едно малко селце, което има едни от най-прекрасните заливи и кътчета в областта.

През зимата в Синеморец е доста пусто и скучно, защото хотелите и заведенията са затворени и там се срещат само местните жители, които не са малко на брой. За сметка на това пък лятото ври и кипи от живот. През летния сезон курортното селище е доста посещаемо, както от българи, така и от чужденци. Един от най-посещаваните плажове е плаж Бутамята, който се намира в селото.

Празникът на селото е в деня на Св. Петка – средата на месец октомври.

Оставете коментар

avatar