Велека се влива в Черно море на север от село Синеморец. Устието на реката е едно от най-красивите места по нашето Черноморие. То попада в Природен парк Странджа и е защитена местност.

Тук природата е съхранила своята красота и уникален ландшафт. Реката придава приказен вид на околността – зелени гори, достигащи до самия бряг, тъмни скали с причудливи форми, изваяни от природата и златисти пясъци.

Достигайки до Синеморец, реката образува красива лагуна и се просмуква към морето под пясъчна коса. На нея е един от най-красивите плажове по Южното черноморие. Лагуната често мени мястото на устието си. Сега устието е в най-северната част, но преди е било на юг. На мястото на старото легло на реката има езеро с тръстики на единия бряг. Около езерото пасат коне и много щъркели намират прехраната си.

Плажът не е подходящ за начинаещи плувци поради особените морски течения оформящи се от вливането на реката в морето.

С високо проходима кола може да се стигне до лагуната, но е по-добре да оставите колата си в Синеморец и да походите малко пеша, за да се порадвате на красивата гледка. За съжаление доста хора не го правят и се опитват да стигнат с колите си възможно най-близо до плажа. По този начин те не само загрозяват гледката, но и нанасят вреда на природата.

Устието на река Велека е уникално място, което трябва да запазим непокътнато, за да могат и бъдещите поколения да се радват на красотата му.

Оставете коментар

avatar