Начало » Обществени услуги в Царево и региона » Образование и обучение в Царево и региона » Народно читалище Екзарх Антим I Бродилово

Народно читалище Екзарх Антим I Бродилово

259

Информация за контакт

Народно читалище Екзарх Антим I Бродилово

с. Бродилово

(055068) 310

5/5 (1)

Оставете оценка

Десетилетия наред НЧ „Екзарх Антим І” е най-богатия откъм дейност и въздействие културен институт и оправдава с чест названието, дадено му като символ – Народно читалище. Под неговия покрив се раждат нови идеи, от тук започват фолклорните песни и танци, обичаи и обреди, багрите и шевиците, спонтанното веселие на празниците.

НЧ „Екзарх Антим І” с. Бродилово е създадено на 01.01.1928г. и до днес е пазител на традициите.

Председател на читалището е Мариана Владимирова Крумова, Секретар е Евдокия Янева Иванова. Традиционни дейности са библиотечната, културно-масовата и художествената самодейност.

Библиотеката разполага с 8403 тома разнообразна литература. Има и читалня. Организират се тематични витрини и бележити дати на писатели и поети. Читалището разполага със зала за концерти, етнографска сбирка и информационен център.

Отбелязват се традициите и обичаите „Трифон Зарезан”, „Лазаров ден”, „Кукеров ден”, „Пали кош”, „Коледуване”. Правят се изложби, концерти и се отбелязват официални празници.

Към читалището работи фолклорна битова група от 15 самодейки, която съществува от 1958г. През същата година на „Агликина поляна” е първото участие на групата. Репертоара на битовата група се състои от много песни, които са фолклорни странджански, научени от местни по-възрастни хора. Песните се пеят автентично на местен диалект. Групата участва в традиционни за община Царево празници, в общинския преглед на художествената самодейност, в регионални, национални и международни фестивали.

От 2004г. групата посреща български и чуждестранни туристи, на които представя фолклонна програма, пресъздава обичая „Еньова буля”, нестинарски игри, разходка с каручка, посещение на църковния храм в с. Бродилово, както и дегустация на странджански ястия. Групата има записи и участия в БНР, в български и чуждестранни филми и телевизии. Носител е на престижни награди – грамоти, дипломи, плакети, статуетки, сребърни и златни медали.

Народно читалище Екзарх Антим I с. Бродилово е действащо читалище, регистрирано под номер 719 в Министерство на Културата на Република България.