Начало » Обществени услуги в Царево и региона » Образование и обучение в Царево и региона » ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Ахтопол

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Ахтопол

260

Информация за контакт

ОУ Св. Св. Кирил и Методий - гр. Ахтопол

Ахтопол, ул. Велека №16

(0590) 62634

ou_ahtopol@abv.bg

www.ousvsvkirilimetodiy.jimdo.com

ОУ Св Св Кирил и Методий Ахтопол

Все още няма оценки

Оставете оценка

Старото училище на полуостров „Керата“ е първото училище в Ахтопол. Построено е по инициатива и с дарения на организацията „Синове на Агатополис“ в Америка. Издигнато е от български майстори по проект на гръцки архитект. Строителството му започва през 1898 г. и завършва в началото на ХХ век, когато започват и първите учебни занятия с учители, поканени от Гърция. Сградата е предназначена за шестокласно училище и сенат на града. След като гърците напускат града през 1915 г., се открива българско училище за три класа, издържано със средства на родителите. По-късно училището става четирикласно, а през 1923 г. вече е прогимназия.

През 1951 г. училището в Ахтопол се сдобива с нова сграда, в която днес се помещава ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Първият директор на новопостроеното училище е Георги Долапчиев, който работи за обновяването на базата и за въвеждането на осмокласното образование, известен и с краеведческите си книги. От 2008г. училището се ръководи от Албена Касабова.

ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ е основно училище с по една паралелка ученици от първи до осми клас. Организацията на учебния процес е целодневна и се осъществява по проект BG051PO001-3.1.06 „Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез въвеждане на целодневната организация на учебния процес”.

Учебният план на училището дава възможност на учениците от първи до осми клас да посещават ЗИП „Хореография” в специално оборудвана игрална зала, както и различни видове СИП – „Съхрани българското”, „Литературно слово”, „Занимателна математика”, „Вкусно”, „Екология”, „Вокална група”, „Български народни танци”, „Мажоретки”.