Начало » Обществени услуги в Царево и региона » Образование и обучение в Царево и региона » Народно читалище Искра – 1952

Народно читалище Искра – 1952

156

Информация за контакт

Народно читалище Искра - 1952

с. Лозенец, ул.Крайморска №17

(0590) 5 72 81

Кметство Лозенец

Все още няма оценки

Оставете оценка

Работно време

Понеделник - ПетъкСъбота - Неделя
08.00 - 12.00 / 13.00 - 17.00Почивни дни

През 1952 г. жителите на неотдавна заселеното село Ембелец /Лозенец /, решават да създадат Читалище, място за наука, просвещение и духовно израстване. Първата задача, която си поставят членовете му, е създаването на читалищна библиотека. Годините са били бедни и трудни, но това не е попречило да се съберат първите книги за библиотеката – всички са били дарение. Библиотеката към читалището обслужва както жителите, така и гостите на Лозенец през летния туристически сезон. Правят се и първите стъпки за организирана културно-просветна дейност.

Няколко години по-късно е създадена женска група за автентичен фолклор. Създадена е да съхрани и запази традициите и обичаите в родното ни село. Преминала през школата на достойни художествени ръководители като: Иван Попов, Тодор Чернаев, Златка Ставрева и Георги Димов, групата представя красотата на Странджанската песен в регионални, национални и международни фестивали.

От две години към читалището работи детски танцов състав. Голям е ентусиазма и старанието, което влагат децата в изучаването на българските народни танци, това може само да ни радва. Самодейците се включват най-активно в отбелязването на всички празници от народния календар – Бабинден, Кукеровден, Лазаровден, Великден, Никулден, Коледа. Подреждат се и много разнообразни по тема изложби.

Народно читалище Искра в село Лозенец е действащо читалище, регистрирано под номер 1167 в Министерство на Културата на Република България. В него се помещават библиотеката на селото, с библиотечен фонд от 7 585 тома, и регистрираните 75 читатели. Читалище Искра се намира в центъра на селото.

Председател на читалището е Мария Желязкова, а секретар – Соня Тодорова. Фейсбук страницата, на която може да видите информация за нас е Кметство Лозенец.

Отзиви от потребители в Google