Начало » Обществени услуги в Царево и региона » Образование и обучение в Царево и региона » Народно читалище Христо Ботев – 1925

Народно читалище Христо Ботев – 1925

322

Информация за контакт

Народно читалище Христо Ботев – 1925

Ахтопол, ул. Тракия №2

(0590) 99293

chit_hristobotev@abv.bg

chitalishtehrbotev

Все още няма оценки

Оставете оценка

Народно читалище „Христо Ботев-1925 г.” е създадено през 1925 година. То е запазило и съхранило националния дух и самосъзнание на българина чрез развитие на богата и разнообразна художествено-творческа и библиотечна дейност. В него се помещават библиотеката на града, както и салон за театрални постановки и кино прожекции.

Библиотечният фонд е от 18 200 тома, а регистрираните читатели са 250. През лятото пред читалището се провеждат фестивали и конкурси.

Към читалището са сформирани женска фолклорна група, женски танцов състав, две детски формации за модерни танци, клуб „Художествено слово”, детска фолклорна група. Колективите и групите вземат дейно участие в различни конкурси и фестивали – национални и международни, и са завоювали много награди. Самодейците участват най-активно в отбелязването на местни празници и празници от народния календар – традиционния събор на гр. Ахтопол, традиционните Ахтополски вечери, Бабинден, обичая „Кукери”, Лазаруване, Великден, вечер на рибаря, Коледуване.

Председател на Народно читалище Христо Ботев – 1925 е Звезданка Атанасова, а секретар – Мария Янкова.