В сезона, когато всички хора от вътрешността на страната бягат да се разхладят в морето, три морски чеда ще се опитат да покорят връх Ботев в Стара планина. Това са тримата тийнейджъри Добромир Димитров, Александър Анастасов и Явор Стоянов от спортен клуб „Вело Царево”, които ще се нагърбят с тази нелека задача през предстоящия уикенд.

Това далеч не е първото сериозно изпитание за 14-годишните колоездачи. Те вече са вземали участие в 100-километров кръгов пробег по маршрута Свиленград – Одрин – Свиленград. Този път надзорници ще им бъдат почетните членове на царевския велосипеден клуб Стоян Чайков и Згура Згуров от Сарафово.

Трите момчета учат в СУ „Никола Й. Вапцаров” в Царево и целогодишно вземат участие в дейността на клуба. Те са изключително мотивирани и тръпнат в очакване до настъпването на уикенда, когато ще могат да покажат на какво са способни. Зад гърба им разбира се е подкрепата от страната на менторите им в колоездачния клуб, както и на техните родители.

Тийнейджърите ще стартират в родния град на Ботев – Калофер, оттам ще достигнат село Тъжа и едноименната хижа. Те ще нощуват в хижа „Мандрата” заедно с още около 80 души – колоездачи и планинари, които ще вземат участие в прехода. На 12 август всички заедно ще се насочат към най-високия връх на Стара планина – 2376 м. Изкачването на връх Ботев пеша и с велосипеди се организира всяка година от Велосипеден клуб „Устрем“ – Варна.

Добромир, Александър и Явор са уверени в способностите си и са сигурни, че ще достигнат върха. За тях по-трудоемко ще бъде спускането обратно надолу по стръмен склон с дължина 35 км.

Пожелаваме успех на тримата млади колоездачи!

Оставете коментар

avatar