Община Царево, със своята почти непокътната природа, продължава да е притегателно място както за туристи, така и за дейци на изкуството. В тази връзка решихме да ви запознаем с 10 български филма, заснети в Царево и региона. Оказва се, че най-привлекателни за кинодейците са селата Синеморец и Варвара, които на фона на застрояването по нашето Черноморие все още са пристан за любителите на морето, гората и планината в техния естествен вид. Всъщност, районът се оказва толкова привлекателен за снимачна дейност, че изпълнителният директор на холивудската филмова компания „Ню имидж България” Дейвид Варод през 2008 г. се кани да построи филмово студио между Царево и Варвара. Този проект така и не вижда бял свят, но през последните години с новия ренесанс на българското кино в община Царево са заснети множество филми, за които можете да прочетете повече в следващата публикация.

1Миграцията на паламуда (2012)

„Миграцията на паламуда” е български игрален филм на режисьора Людмил Тодоров, сценарият също е негов. Разказва за двама бащи и техните синове, които припечелват по необичайни начини прехраната си и е добронамерена, но реалистична сатира на съвременна България. Във филма участват Христо Мутафчиев, Стефан Вълдобрев, Владимир Зомбори, Никола Стоянов, Велко Кънев, Ицхак Финци, Гергана Стоянова.

Двамата главни герои Райчо и Симо (Мутафчиев и Вълдобрев) се отправят на пътешествие до морето, тъй като Райчо е уговорил свещеника на Ахтопол (Велко Кънев) да му продаде кръст срещу паламуд. Симо пък е иконописец и отнася две икони с надежда също да продаде нещо.

Снимките са направени в Царево, църквата Св. Възнесение Господне в Ахтопол и на плажа в квартал Василико. Райчо желае да се сдобие с пресен паламуд, но накрая си тръгва с риба, която „не е точно паламуд”. За компенсация попът ги изпраща с няколко касетки райска ябълка.

2Белгийският крал (2016)

„Белгийският крал” е пародия на документален филм на режисьорите Джесика Удуърт и Питър Бросенс с участието на Петер Ван ден Бегин, Брюно Жорис – Людовик Моро, Люси Дебе, Титус де Воогт, Питер Ван дер Хауен, Нина Николина, Валентин Ганев, Горан Радакович, Натали Ларош и Юрий Ангелов.

99% от филмът е заснет в България, като част от действието се развива на територията на село Фазаново, а жителите му участват с епизодични роли.

Филмът е вдъхновен от реалната история на естонския крал, чието пътуване от Истанбул обратно към Талин е възпрепятствано от изригването на исландски вулкан и се налага вместо със самолет да се придвижва с кола през Балканите. Действието на „Белгийският крал” следва пътешествието и перипетиите на крал Николас III, който пътува под прикритие из балканските държави в опит да спаси царството си. Комедията успява да грабне големите награди на много от световните филмови фестивали.

3Господин за един ден (1983)

Безсмъртната българска комедия на Николай Волев по сценарий на Никола Статков разказва за живота на селския музикант Аспарух Кънчов – Пурко (Тодор Колев), веселяк и зевзек, който е принуден постоянно да търси по-находчиви методи, с които да осигури благоденствието на бедното си многодетно семейство. Във филма участват и Йорданка Стефанова, Ицхак Финци, Стоян Гъдев, Никола Пашов, Николай Ангелов, Иван Григоров, Иван Обретенов, Трифон Джонев, Павел Поппандов, Георги Мамалев. В търсенето на препитание и бягствата си от бирника Пурко изпада в множество комични ситуации. Той се сдобива и с уникално прасе, порода „Странджански слон”, което обаче вместо да изхрани цялото домочадие, така и не успява да се нахрани и изяжда Пурковата къща. В крайна сметка несгодите на Пурко го довеждат до големия град, където успява да се сдобие с костюм и да се превърне в господин за един ден. Подобрението е краткотрайно, но в крайна сметка Пурко успява да надделее над нелепите шеги на живота и пак да засвири на кларинета си.

Филмът е заснет в село Кондолово, а къщата на Пурко доскоро все още можеше да бъде видяна там.

4Летовници (2016)

„Летовници” е филм на режисьора и сценарист Ивайло Пенчев с участието на Анета Сотирова, Васил Банов, Станимир Гъмов, Китодар Тодоров, Филип Аврамов, Милена Аврамова и др.

Действието на комедията се развива в семеен хотел в село Синеморец, където са дошли да летуват типични за нашето море туристи – семейства с деца, влюбена двойка, както и не толкова типична самотна стара дама, свикнала на море в Гърция и по света. Историите на всички тях се преплитат, когато спокойната им наглед почивка претърпява обрат на 180 градуса, след като отиват на разходка с лодка, която завършва с корабокрушение на самотен остров.

Снимачна площадка за действието на острова е плаж Липите, заснети са и други емблематични за Синеморец места като плаж Бутамята, устието на река Велека, бар „Кораба”. Мислим, че дори има кадри от плаж Корал, но не сме напълно сигурни.

5Потъването на Созопол (2014)

„Потъването на Созопол” е български филм по сценарий и режисурата на Костадин Бонев, по едноименния роман на Ина Вълчанова. Сюжетът следва историята на Чаво, който се отправя към Созопол – града на неговото детство и младежки години, с 10 бутилки водка. Планът му е да изпие всичките, а какво ще се случи след това – не е ясно. С изпразването на всяка бутилка се разкриват болезнени детайли от миналото, които изплуват и с появяващите се един по един приятели, които се опитват да извадят Чаво от пропастта. А през цялото време в Созопол не спира да вали.

Филмът печели множество награди от престижни световни и български фестивали. Ролите в него изпълняват Деян Донков, Снежина Петрова, Стефан Вълдобрев, Васил Гюров, Светлана Янчева и др.

Интересен факт относно заснемането на филма е, че снимките траят рекордно кратко – едва пет седмици през септември и октомври. Сниман е както в Созопол, така и в Ахтопол и Синеморец.

6Голямото нощно къпане (1980)

10 филма, заснети в Царево и региона

„Голямото нощно къпане” е филм на Бинка Желязкова с участието на Янина Кашева, Любен Чаталов, Николай Сотиров, Таня Шахова и др. Разказва се за група приятели, които прекарват ежегодно лятото на морето. Привикнали един към друг, те неминуемо започват да се отегчават от компанията си, което ги довежда до впускането в една опасна игра. В резултат от нея едно момче загива.

Въпросът, който филмът повдига, е дали смъртта на духа не е по-страшна от тази на тялото.

Заснет е около село Варвара, а прословутото Желязно дърво в близост до плажа е поставено там специално за филма.

7Корави старчета (2011)

„Корави старчета” е българска комедия с участието на Иван Джамбазов, Стефан Бобадов, Иван Самоковлиев, Надя Конакчиева, Иванка Шекерова, Богдан Казанджиев, Цветомир Иванов, Даниел Рашев, Димо Димов. Режисьор е Пламен Масларов, чиято смърт по време на снимките принуждава филмът да бъде завършен от оператора Ивайло Пенчев.

Действието се развива в малко селце на морето в близост до границата, където дните си изживяват седмина старци – веселяци и бохеми. След смъртта на последната жена в селото, те решават да се повеселят, като си наемат момиче за забавление от съседното курортно градче. След нея се появяват и нейни колежки. Пристигането в селото на ловци чужденци прави купона пълен, а фабулата – интригуваща. Коравите старчета проявяват своя потенциал след появата на местните батки, които издирват подопечните им леки момичета.

Филмът е заснет в Синеморец и Резово, отчасти и в странджанските села Сливарово и Бръшлян.

8Врагове (2017)

„Врагове” е исторически филм по сценарий и режисура на Светослав Овчаров, вдъхновен от реални събития.

Действието се развива по време на Балканската война, когато група саможертвени войници решава да атакува турски броненосец, като го ударят с торпедо пуснато от лодка. По пътя си обаче те срещат турски войници и образът на врага изведнъж става размит и неясен. Филмът поставя героите си в ситуация на вътрешни конфликти, които карат гневът срещу общия враг да остане на втори план.

Седмината смелчаци са изпълнявани от актьорите Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев, Леарт Докле, Димитър Овчаров и Синан Арслан. Филмът е черно-бял и се върти по кината от броени дни. Сниман е край Синеморец, част от кадрите са от устието на река Велека.

9На границата (2014)

„На границата” е шестсериен телевизионен филм на БНТ по мотиви от разкази на Йордан Йовков. Те са адаптирани за екран от Димитър Стоянович, а режисьор е Станимир Трифонов.

Ранните военни разкази на Йовков от цикъла „Край Места” са пресъздадени по интересен начин чрез включването на сюжетна линия, развиваща се в наши дни в едно сиропиталище. Едно 17-годишно момче влиза в Йовковите истории, случващи се почти столетие по-рано и в тези отдалечени времена преосмисля смисъла и ценностите на своя живот. Това е една от малкото екранизации, свързани с участието на страната ни в Първата световна война.

В сериала участват Мартин Димитров, Димо Алексиев, Валентин Танев, Николай Урумов, Илияна Коджабашева, Дарин Ангелов, Ана Топалова и др. Част от сцените отново са заснети в Синеморец.

10„Добро утро, капитане” (2016)

„Добро утро, капитане” е документален филм на емблематичното за българското кино трио Джеки (Георги Стоев), Джони (Георги Пенков) и Чарли (Христо Илиев). Те са запечатали на лента историята на живота на Гено Овагемов от Царево, който е фронтмен на група „Нон Стоп”.

Вокално-инструменталният състав е култов през 70-те години както в Царево, така и в цялата Бургаска област. Музикантите обаче се разделят заради влизането им в казарма. Службата на Гено преминава във флота – в подводница, където прекарва три и половина години. След това като моряк прекарва десет години, плавайки с кораби.

Животът му е белязан от морето – след прибирането си в Царево става началник на пристанището, където работи в продължение на 20 години. Музикантският маниер обаче никога не го напуска, той остава винаги душата на компанията и център на внимание.

Филмът е заснет в Царево, а изпълненията на Гено Овагемов могат да бъдат чути на най-новия фестивал в града – „Джурджуна фест”.

Оставете коментар

avatar