Новоучредено читалище във Фазаново ще превърне селото в културен център

В странджанското село Фазаново бе учредено читалище. Културното средище носи името на селото, а за учредяването му се събраха над 50 души. Инициативата е на бившият евродепутат от НДСВ Антония Първанова, която беше избрана единодушно за Председател на читалището. Сред учредителите на Народно читалище „Фазаново-2017“ са известният актьор Юрий Ангелов, носителят на пояс „Дан Колов“ Стефан Иванов и художникът Красимир Слабаков.

За новоучреденото читалище във Фазаново ще работят и председателят на Литературен клуб „Смисъл“ поетесата Виолета Христова, председателят на Фондация „Аматерас“ и организатор на Международния хартиен фестивал художничката Даниела Тодорова, създателят на „София филм фест“ Стефан Китанов, композиторът Стефан Диомов и много други известни личности.

Основен приоритет на новото читалище във Фазаново ще бъде организирането на събития, които утвърждават съвременното изкуство и носят посланията на днешната българска и световна култура. За законовата прецизност на новата нестопанската структура ще се грижи адвокат Иванка Георгиева, специалист по авторско право и интелектуална собственост.

Сред вече организираните от читалището събития са надпревара за кръста на Йордановден, наричане на пита на празника Женски водици (на 7-ми януари), наричане на мълчана вода, кулинарна изложба и новогодишно празненство.

С близостта си до курорта Лозенец и същевременно до Странджа планина, от няколко години насам село Фазаново е предпочитано място за отдих на културни дейци и известни личности. Благодарение на това селото притежава потенциал за развитие на културна дейност.

Припомняме, че през лятото на 2017 г. на площада на селото се състоя „Фазаново филм фест“, с прожекция на независимия европейски филм „Белгийският крал”. Той е почти изцяло заснет във Фазаново и е участвал на над 30 световни филмови фестивала. Голяма част от жителите на Фазаново са заснети като статисти във филма, водени от актьора Юрий Ангелов.

С учреждаването на новото читалище във Фазаново местните жители могат да се надяват визията за развитие на селото да бъде продължена и да очакваме още нови и отличаващи се културни събития.

Оставете коментар

avatar