Традиционната странджанска кухня е изключително интересна и разнообразна, като една от причините за това е, че местното население черпи от богатството както на морето, така и на планината, а животновъдството и земеделието дълго време са били основен поминък. Поради тази причина странджанци приготвят ястия както от риба, така и от месо от дивеч и домашни животни. Не липсват и продукти домашно производство от градините, гъби, растения и билки от гората. Най-характерното за традиционната странджанска кухня е, че ястията са непретенциозни, приготвят се лесно и бързо, с малко усилия, но пък са изключително вкусни.

Най-голямо уважение странджанци придават на хляба, респективно на тестените изделия – затова и някои от ястията, които сме подбрали в тази публикация, се приготвят от житни култури. Местното население готви здравословно, тъй като пърженето не е най-честата практика – предпочитат се каши и яхнии или приготвянето директно на жар или в сач, а освен това се използват и много „зеленяши” – пролетни зеленчуци, подправки, билки.

Странджанци обичат да се хранят от обща паница, купа или тава, затова ви пожелаваме приятно четене, добър апетит и кулинарно вдъхновение, а при следващото си посещение на някой от предстоящите летни „панагири” на нашите села не забравяйте лъжицата си, за да гребнете от общата съдина – вкусът е гарантиран!

1Странджански лангиди

10 ястия от традиционната странджанска кухня
снимка: Готвач.бг

Лангидите представляват традиционна странджанска тестена пържена закуска. На форма наподобяват бухтички или малки палачинки, тъй като тестото е по-скоро близко до палачинковото, но малко по-гъсто. Тестото се замесва от 3 яйца, 2 чаени чаши прясно мляко, щипка сол и брашно, колкото поеме. В тиган се сгорещява мазнина. С лъжица се загребва от сместа и се изсипва в тигана. Когато е готово от едната страна, се обръща. Поемат доста мазнина. Сервират се със захар, мед, сладко, рачел, шарена сол или сирене.

2Зелник

10 ястия от традиционната странджанска кухня
снимка: Теодора Титова – „Домашни вкусотии“

Зелникът е баница с пълнеж от пролетни зеленолистни зеленуци и билки, много характерна за традиционната странджанска кухня. Корите се приготвят от тесто и се разточват на тънко, след което се подсушават леко – необходими са 7-8. Плънката се приготвя от една връзка листа от лапад, киселец, щир, листа от захарно цвекло или други „зеленяши”, които можете да намерите из градината. Нарязват се на ситно и се претриват със сол, след което към тях се добавят 4 разбити яйца, чаша прясно мляко и джоджен. Може да се добави и сирене и пресен лук по желание. На дъното на намазнена тава се разстилат 1-2 кори, върху тях се слага от плънката, отгоре пак намазнена кора и още плънка и по този начин се реди баницата, като се завършва с тестена кора. Пече се в умерено силна фурна до златисто. Може да се приготвя и през зимата с изсушени листа, които се попарват с вряла вода.

3Сиренена каша

10 ястия от традиционната странджанска кухня
снимка: Кухнята на Ели

В супена лъжица мас или олио се запържва натрошено сирене, около чаена чаша. Към него се добавят 2 супени лъжици брашно и се бърка непрестанно, като се долива вода на тънка струйка – около една чаена чаша. Когато заври се чукват 2-3 яйца и се готви до сгъстяване.

4Трахана

10 ястия от традиционната странджанска кухня
снимка: Рецептите на баба

Траханата е наименование, което се среща на много места в България и обикновено означава съвсем различни неща. В основата на всички обаче стои едно и също – тестено ястие. Дори в Странджа има разлики в разбирането за трахана – в селата от централна Странджа трахана се нарича булгурът, или смляна или натрошена пшеница. В селата на приморска Странджа траханата се приготвя от трохи – от брашно и вода се замесва тесто, което се претрива между дланите и се образуват малки трохички, които могат да се съхраняват в платнена торба, за да са готови за закуска. Тези трохи се пускат във вряща подсолена вода. При готовност се изваждат в тава и се заливат със запръжка от мазнина (мас, олио, шарлан, масло), лук и червен пипер.

5Лятна манджа

10 ястия от традиционната странджанска кухня
снимка: Мария Колева

Лятната манджа е вегетарианско ястие, вид яхния от патладжани, чушки, домати и лук. Лукът се запържва в мазнина, след това към него се добавят нарязани на парченца 5-6 чушки. Когато омекнат, се слагат в тенджерата и обелените и нарязани на кубчета патладжан и домати – 4-5 броя. Залива се с вода, колкото да го покрие, посолява се и се оставя да ври. Може да се поръси със ситно нарязан магданоз при сервиране.

6Странджански дядо

10 ястия от традиционната странджанска кухня
снимка: Лотос.бг

Странджанският дядо е местен деликатес – сушено мезе от свинско месо. Приготвя се от месо без мазнина, което се скълцва наситно със сатър или се мели на кайма. Овкусява се със сол, чубрица, магданоз и люта чушка и престоява една нощ, след което се натъпква в почистения свински стомах – „дядо”. Ако се пълни в дебелото черво, се нарича „баба”. Отворът се зашива с игла и се обгаря с нагорещена маша, за да се затворят всички дупки и да не влиза въздух към месото. Слага се при останалото осолено месо и след като престои 40 дни се приплесква с камък за една седмица, за да добие характерната си форма. Опепелява се с дървесна пепел или брашно и се окача на проветриво място да се суши. Може да се консумира като мезе, печен, пържен или да се използва за приготвяне на каша или яхния. В миналото се е нарязвал обредно за жътвата, вършитбата или гроздобера.

7Паламуд консерва

10 ястия от традиционната странджанска кухня
снимка: haskovo.net

Консервата от паламуд е една по-нетрадиционна „зимнина”, която морските жители приготвят в години с по-богат улов на риба. Затварянето ѝ в буркани е един добър, здравословен и доста вкусен начин да се оползотвори. За приготвянето ѝ е необходимо рибата да се нареже на трахули (кръгчета) и да се потопи за 2 часа в солена саламура, чийто състав се проверява чрез яйце, което трябва да изплува на повърхността. След това осолените парчета риба се подреждат в бурканчета, като между всеки две се поставят зърна черен пипер, бахар, дафинов лист, доматено пюре, варен грах и резени кисели краставички. Аналогично може да бъде приготвена и зимнина от някои други видове риба, като например барбун.

8Ишмер

Пресносолно сирене се натрошава и се слага да се нагрее в тиган, като се бърка непрекъснато, при което то пуска своята мазнина. Когато започне да се отделя от дъното на съда, се добавят 2 супени лъжици брашно и се разбърква, докато се изпече. Накрая се добавя щипка сол или захар.

9Търъпъ

Търъпъ е ястие от брашно и зелева чорба. Приготвя се като равни части вода и зелева чорба се загряват в тенджера до кипване. В друг съд се смесват кубче мая или квас с чаша брашно и чаша вода до получаването на каша, която се налива на тънка струйка във врящата зелева чорба. Разбърква се постоянно с дървена лъжица до сгъстяване. След като стане готово, вътре се надробяват късчета сух хляб и стрита люта чушка или лют пипер и се консумира, докато е още топло.

10Туршия от мушмули

Мушмулите се берат на ръка, защото трябва да запазят целостта и твърдостта си, а брулените от дърво ще бъдат наранени. Измиват се и се подреждат в глинена делва или дървена каца, като между редовете плод се поставят парченца хрян и хардал (черен синап). Залива се с вода, колкото да покрие, и след около седмица туршията е готова за консумация. Плодовете от мушмулата се консумират като туршия, а чорбата, която се нарича „мускулова”, се използва за питие.

И накрая като бонус към списъка представяме една лесна рецепта за печено яйце на жар, която можете да изполвате в полеви условия, когато сте на пикник и къмпинг.

Печено яйце на жар

Яйцето се напръсква с вода и се зарива в огнището в умерено силна жар, за да не се спука. Пече се до готовност, след което се бели, посолява и се консумира.

Добър апетит!

Оставете коментар

avatar