Благородна инициатива даде старт на тазгодишното издание на Diving Fest 2018 в Ахтопол – професионални водолази и доброволци помогнаха за събирането на над 80 автомобилни гуми от дъното на пристанищния залив в града. Събитието, което събира всяка година десетки водолази и харпунжии, се провежда в Ахтопол от 28 юни до 1 юли.

В инициативата за почистване се включиха както участниците в Diving Fest 2018, така и местните рибари, които предоставиха своите лодки за целите на инициативата и направляваха извозването на отпадъците до брега. Специално участие взеха и чуждестранни доброволци, студенти по програма „Еразъм +“ от Франция, Испания, Великобритания, Япония, Турция и др. Всички събрани гуми ще бъдат предадени за рециклиране в град Бургас.

Diving Fest 2018 се провежда в Ахтопол за втора поредна година, като тази година фокусът по време на откриването му бе да се привлече вниманието към замърсяването на дъното с отпадъци. Специален гост в първия ден на фестивала бе Димитър Беров, морски еколог от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН, който проведе лекция за състоянието на екосистемите в Черно море.

Програмата на фестивала продължава до неделя включително, като за всички участници са предвидени забавления и надпревари – подводна стрелба в цел, гмуркане, конкурси за най-голяма отстреляна риба, най-вкусна рибена чорба, както и за подводна фотография. Всеки желаещ да се потопи за първи път в дълбините на Черно море може да се довери на опитен инструктор и да се възползва от осигурена цялостна екипировка.

Вижте как измина първия ден от Diving Fest 2018 в следващата галерия.

Пълна информация за фестивала и неговата програма можете да откриете във Фейсбук.

Оставете коментар

avatar