Фестивалът We All Write, най-мащабното събитие за фасадна стенопис, организирано до момента в България, отмина неусетно и остави Ахтопол във вид на открита галерия. Близо 30 картини бяха изрисувани по фасадите на домовете на местните хора. В събитието взеха участие над 40 артисти от България, Испания, Великобритания и Аржентина, а организаторите – сдружение „140 идеи“ – споделят, че една от основните им цели е била да превърнат малкото морско градче в европейска дестинация за изкуство. Като основна мотивация за работата си те посочват, че то не трябва да се ограничава само по стените на галериите, а трябва да присъства и в градската среда. Решихме да съберем на едно място творбите на всички участници, както и техните локации в Ахтопол. Можете да ги разгледате в следващата галерия.

Карта на графитите в Ахтопол от от We All Write 2017

Галерия с графитите в Ахтопол от We All Write 2017

Графитите в Ахтопол We All Write 2017
140 Ideas / София, България
140 Ideas / София, България

140 Ideas във FacebookМестоположение

„140 идеи“ е сдружението, което стои зад организацията на фестивала We All Write 2017. То е формирано от група приятели през 2008 година, като оттогава насам творбите им са се превърнали в един от най-емблематичните за градската стенопис в България, предизвиквайки широк отзвук и интерес. Произведенията им имат социален характер и много от тях призовават за опазване на околната среда. Споделят, че най-големият им източник на вдъхновение са тихите кътчета сред природата, където човек може да се почувства като частица от заобикалящото го.

Графитите в Ахтопол We All Write 2017
АЛ (Алфонсо Алварез) / Билбао, Испания
АЛ (Алфонсо Алварез) / Билбао, Испания

АЛ във FacebookМестоположение

АЛ (Алфонсо Алварез) е графити артист от Испания, който споделя, че обича да изследва анимацията, дизайна и илюстрацията. Творбите му са заредени с радост, свежест и мощни образи.

Графитите в Ахтопол We All Write 2017
Corte Art Works / Памплона, Испания
Corte Art Works / Памплона, Испания

Corte Art Works във FacebookМестоположение

Още един испански художник сред участниците в We All Write. „Развивам изкуството си чрез няколко различни начина на изразяване – графичен дизайн, класическа живопис и градска стенопис“, споделя той.

Графитите в Ахтопол We All Write 2017
Arsek + Erase / Стара Загора + София, България
Arsek + Erase / Стара Загора + София, България

Arsek във FacebookErase във FacebookМестоположение

Erase и Arsek, или още Георги Димитров и Жельо Димитров, са графични дизайнери и графити артисти, съоснователи на студио Four Plus. Стартират със street art, но в последствие започват да участват на различни мероприятия и фестивали, включително и в чужбина. Имат реализирани проекти в Букурещ, Белград, Солун, о-в Корфу, Берлин, Оксфорд, както и много градове в България.

Графитите в Ахтопол We All Write 2017
Esteo / Бургас, България
Графитите в Ахтопол We All Write 2017
Esteo / Бургас, България
Esteo / Бургас, България

Esteo във FacebookМестоположение „Капитан“Местоположение „Риби“

Един от ветераните на българската графити сцена. Esteo е родом от Бургас, а псевдонимът му произлиза от испански – Este, изток. Добавя едно „О“ от себе си. Споделя, че първоначално се вдъхновил от скейт и графити. Първата му творба е върху стената на гърба на бар. Казва, че рисуването на графити и стенопис му дава свободата да покаже на всички какво мисли и какво го вълнува.

Роден е в Бургас и твори от началото на 2001 г. Член е на LBC crew и основател на графити студиотo Autline.

Графитите в Ахтопол We All Write 2017
Faunagraphic / Обединеното кралство
Faunagraphic / Обединеното кралство

Fauna Graphic във FacebookМестоположение

„Моето вдъхновение е природата – привлича ме планетата Земя, науката, космоса, духовността, мирът и спокойствието. Традиционните занаяти, модерните технологии, бъдещето… Обичам да експериментирам и да прилагам резултатите в работата си. Не работа, а страст. Иска ми се да спася цялата планета… и ще опитам…“, коментира на своята фейсбук страница британската художничка Faunagraphic, също специализирала в градска стенопис. Нейна запазена марка са графичното сливане между естествената красота на биологичното разнообразие и редките видове и нашата позната градска среда. Творбите ѝ се отличават с нежност, женственост и елегантност.

Графитите в Ахтопол We All Write 2017
Manolo Mesa / Испания
Manolo Mesa / Испания

Manolo Mesa във FacebookМестоположение

„Интервенция в градската среда – като промяна, като пространство за творчество и дебат, като социален, артистичен и духовен диалог между местния жител и заобикалящото го ежедневие“. Така Manolo Mesa, испански артист, описва отношението си към градската стенопис на своята фейсбук страница. Наситени със символика и послания, неговите творби могат да бъдат видени в цяла Европа – Италия, Франция, Испания и др. Разгледайте повече тук.

Графитите в Ахтопол We All Write 2017
Milu Correch / Буенос Айрес, Аржентина
Milu Correch / Буенос Айрес, Аржентина

Milu Correch във FacebookМестоположение

Аржентинската художничка Milu Correch също бе сред участниците във фестивала We All Write. Нейната първа страст са портретите, което пренася и в своята стенопис. „Да рисувам хора е моят собствен начин да разказвам истории“, коментира тя. Сравнително нова в градското изкуство (първата ѝ стенопис е създадена през 2011 г.), Milu се вдъхновява от литературата, киното и комиксите. Нейни произведения могат да бъдат видени в много европейски държави, сред които Португалия, Италия, Франция, Белгия, Холандия, Швеция, а отскоро и в Ахтопол, България.

Графитите в Ахтопол We All Write 2017
Sten Duc / Сливен + София, България
Sten Duc / Сливен/София, България

Sten Duc във FacebookSten Duc в BehanceМестоположение

Sten е едно от българските имена в програмата на We All Write. Изучавал е информатика и математика в гимназията, в последствие и инженерен дизайн в университета, което до голяма степен обяснява интересния триизмерен дизайн на неговата стенопис. Споделя, че се вдъхновява от бъдещето.

Графитите в Ахтопол We All Write 2017
Me Click / Бургас, България
Me Click / Бургас, България

Me Click във FacebookМестоположение

Зад Me Click стоят няколко млади и креативни момчета, които определят себе си повече като приятели и колеги, отколкото като crew. Името на групата е съкращение на цвят от гамата на флаконите, с които са рисували. Разказват, че се формират като група малко на шега и че намират по между си удоволствие от колективната работа, взаимопомощ и приятелство.

Графитите в Ахтопол We All Write 2017
Pyrotechnix Crew / Бургас, България
Pyrotechnix Crew / Пловдив, България

Pyrotechnix Crew в ИнтернетМестоположение

Pyrotechnix е българска графити група, основана в края на 2005 година в Пловдив, с членове Васко Лалов, Димитър Механджийски и Тихомир Вачков. Още в началото специализират с легални графити фасади, а днес създават една от най-забележителната и вдъхновяваща градска стенопис в България.

Графитите в Ахтопол We All Write 2017
Jah One / София, България
Jah One / София, България

Jah One в BehanceМестоположение

„Мечтател, който желае да направи света по-цветен и радостен“. Така се определя JahOne, един от българските артисти на фестивала We All Write.

Gloww / София, България
Gloww / София, България

Gloww във FacebookМестоположение

Glow е български артист, който определя стила си като футуристичен и прогресивен, с непрекъснато променящ се характер – по-добър от вчера, но още по-добър утре. Произведенията му се отличават с цветна палитра, контраст, игрива типография и движение. Работата му е дълбоко вкоренена в уличната култура и нейния свободен дух. Негови творби могат да се видят в България, Унгария, Полша, Холандия, Гърция, Испания, Франция, Италия, Сърбия и Хърватия.

Hype All Night / София, България
Hype All Night / София, България

Hype All Night във FacebookМестоположение

Зад Hype All Night всъщност стоят Konte, Stafo, Rustwo, Nesk, Moder. Обединява ги страстта към типографията, цветознанието и графитите.

Ozone / Пловдив, България
JASIR
Ozone / Пловдив, България + Нели Друмева + Jasir

Ozone във FacebookМестоположение

Този графит е плод на колективната работа на Ozone, Нели Друмева и Jasir. Ozone е графити артист с богат опит, който споделя, че обича рисуването в градско пространство, защото има по-голям досег с хора, а взаимодействието с тях е по-динамично и носи елемент на неочакваност.

Нели Друмева пък споделя, че се вдъхновява от всичко, което я заобикаля – светлина, музика, хора, а уличното изкуство възприема като глътка свеж въздух. Според нея то е призив за пробуждане към хората, защото показва наболели проблеми на съвремието и обществото.

Jasir пък е един от свободните електрони на We All Write, който предпочита самостоятелни проекти пред участия в група.

Rocket 01 / Шефилд, Обединеното кралство
Rocket 01 / Обединеното кралство

Rocket 01 във FacebookМестоположение

Rocket01 е художник, в чиито творби силно присъства усещането за природа, движение, атмосфера. Съчетава сцени на антигравитация и сюреалистични подводни пейзажи. Стилът му изобразява съвременните взаимоотношения между човек и природата и има за цел да насърчи екологично чист живот, устойчивост и грижа за планетата от всички нейни жители.

Spit / София, България
Spit / София, България

Spit във FacebookМестоположение

Зад псевдонима Spit стои Костадин Кокаланов – графити артист, по-известен като графичен дизайнер и автор на корици на книги. Фокусиран е върху калиграфията и типографията, като споделя, че за първи път започва да забелязва буквите в началото на 90-те, когато в България навлизат логата на международни компании. Казва, че скицира постоянно, а писането е „контролиран хаос“.

Sunshiners / Варна, България
Sunshiners / Варна, България

Sunshiners във FacebookМестоположение

Зад името Sunshiners стоят Виктория Георгиева, позната още като MOUSE, и Николай Божинов, NIKKAWHY/НИККАЛАЙ. Това българско стрийт арт дуо съществува от 2009 година, като оттогава насам техни творби оживяват по фасадите на десетки български сгради. През 2014 година Sunshiners организират свое неофициално турне – в Македония, Румъния, Сърбия, Германия и Испания. На своята фейсбук страница те споделят, че целта им е да вдъхват нов живот и смисъл на фасадите на изоставените безстопанствени сгради.

Sve / Велинград, България
Sve / Велинград, България

Sve във FacebookМестоположение

Sve е един от българските участници на We All Write. Споделя, че иска да носи нещо на хората, да им дава от собствената си енергия, да ги кара да мислят и да преосмислят бъдещите си дела, да бъдат по-позитивни. Според него уличното изкуство е неразделно свързано с времето, в което живеем, и помага на хората да се докоснат до красивото дори в забързаното си ежедневие.

Task / София, България
Task / София, България

Task във FacebookМестоположение

Task е български графити артист, който започва творческия път, прерисувайки кварталните софийски графити. Казва, че никога няма да забрави първото си парче, създадено на най-видното място на НДК в 12 на обяд. Днес обаче той е убеден, че графитите са едно от най-хубавите неща, които са му се случвали – заради нещата, местата, хората… Според него е важно какво рисуваш, защото след като го правиш публично, то ще бъде видимо за всички. И споделя: „Графитите са свобода“.

Tretze / Барселона, Испания
Tretze / Барселона, Испания

Tretze във FacebookМестоположение

Tretze е едно от най-забележителните имена на We All Write. Испанският художник се отличава със своите въздействащи картини, с фотографски и реалистичен стил. За съжаление, Tretze почина през януари тази година.

Xrome / София, България
Xrome / София, България

Местоположение

XPOME черпи идеята за псевдонима си от часовете по биология и хромозомите, като името е препратка и към любимите му цветове за рисуване – хром. Рисува стилизирано, не обича свободните съчинения и форми, предпочита да се забавлява с различни техники и повърхности, вместо да рисува с послания. Обича типографията и споделя, че според него почеркът е директно огледало на характера на всеки човек.

Trasher ART / София, България
Trasher ART / София, България

Trasher във FacebookМестоположение

Зад псевдонима Trasher стои Филип Църов. Споделя, че изкуството му носи удоволствие, а когато рисува, музиката постоянно е с него. Рисуването по стени го грабва с възможността да види как картината се случва през очите му от край до край.

Marke
Marke

Местоположение

Marke е едно от българските имена на We All Write 2017. Неговият творчески път започва от Сливен.

Filthy Rags
Filthy Rags / Габрово, България

Filthy Rags във FacebookМестоположение

Filthy Rags е графити трио от Габрово с разпознаваем почерк, което предпочита да изразява идеите си по стените на изоставени сгради, подлези, надлези и др.

Алекси Иванов / Варна, България
Алекси Иванов / Варна, България

Aleksi Ivanov във Facebook | Местоположение

Алекси Иванов, последният в нашия списък с графити и стрийт арт артисти, участвали във фестивала We All Write 2017 в Ахтопол, споделя, че предпочита улицата като място на случване на нещата, защото всички се намираме там в един момент, няма елитарни бариери пред хората, има по-голяма свобода, а самите графити позволяват използването на много повече техника на изразяване.

Ако случайно сме пропуснали някой от графитите в Ахтопол, можете да разгледате снимки на всички тях във Facebook страницата на организаторите – We All Write.

Оставете коментар

avatar