Нестинарство в Странджа

Старинният ритуал нестинарство датира още от езически времена, но се запазва и след навлизането на християнството по нашите земи. Православната църква избира да го припознае и да остави местните жители да продължат да го практикуват, само че тяхното божество, олицетворяващо природата, се замества от християнския светец св. Костадин. Ритуалът обаче остава и до днес символ на сливането с духовното и на порива да се докоснеш до божеството, затова и танцуващите в огъня изпадат в транс – за да се откъснат от всичко земно и да достигнат възвишеното. В наши дни обаче ритуалът се преекспонира, статутът му на културно наследство го превръща по-скоро в туристическа атракция и на него се гледа като на средство за осигуряване на допълнителни средства за местните или просто на забавление за гостите. Малко са истински вярващите, които биха извървели 10 километра навътре в гората до специално избрано място, наситено на енергия, където да се докоснат до тайнството – практика, която в миналото е била задължителна. Тези времена, разбира се, никога няма да се върнат, но всеки, който желае да бъде зрител на изпълнението на обичая, може да спазва няколко прости правила, за да не пречи на нестинарите и да направи така, че преживяването за тях да не се превръща във все по-голямо предизвикателство с всяка изминала година.

Излезте от дигиталната ера и забравете за апаратите, камерите и телефоните
Има стотици, дори хиляди снимки, клипчета и филми на нестинарските ритуали и танци. Заснемайки го, за да спечелите още няколко лайка, вие правите лоша услуга на нестинарите. Защо това е така? Както вече споменахме по-горе, те изпадат в транс и искат да се докоснат до мистериозната сила, която ги води, и до св. Константин – техният покровител. Опитайте вие да се докоснете до нещо духовно и възвисено, докато хиляди хора ви снимат и отвсякъде блестят светкавици – запазването на концентрация е почти невъзможно. Да не говорим, че е неуважително както към нестинарите, така и към останалите хора около вас, които едва ли искат да наблюдават танца през дисплея на вашия телефон/таблет/апарат. Затова просто забравете за удобствата на съвремието – ритуалът е твърде интимен, насладете му се!

Оставете нестинарите и околните да дишат – не се блъскайте
Знаем, че има огромен интерес към ритуала и всяка година все повече хора го посещават. Знаем, че всички искат да са възможно най-близо до огъня и да видят отблизо танца. Това обаче е практически невъзможно – такъв интерес към странджанското нестинарство никога не е бил предвиждан, затова и пространството е твърде ограничено. Ето защо, когато се блъскате в околните и се опитате да прередите някого, за да излезете по-напред, по-скоро ще притесите хората около вас и самите нестинари, отколкото реално да постигнете по-добра видимост. Нещо повече – нестинарите имат нужда от пространство повече, отколкото вие. Както около самата жарава, така и за да преминат с иконите до църквата, което през последните години се случва все по-трудно. Не на последно място, блъсканицата в тълпата може да нарани някого – през последните години се увеличават случаите на припадъци поради задух и липса на въздух. Не забравяйте, че сред вас има възрастни и деца!

Забравете за алкохола и опиатите
Нестинарските игри са тайнство и свещен ритуал, запазен за истински вярващите. Както споменахме по-горе, преди години наблюдателите на нестинарските игри е трябвало да изминат 10 километра и повече навътре в гората заедно с нестинарите. Днес всичко е много по-близко и удобно, но и вярващите са по-малко. Това обаче не означава, че нестинарските игри са някакъв атракцион, на който можете да се напиете, да хапнете кебапчета, да крещите и да вдигате шум, докато изпадналите в транс танцьори, които се нуждаят от пълна тишина, се опитват да се докоснат до духа на св. Константин. Затова не опорочавайте обичая за истински вярващите под въздействието на алкохол или опиати – упоете се от магията на ритуала. Това, уверяваме ви, е всичко, от което се нуждаете.

Благодарим на всички културни и възпитани хора, които ще се съобразят с етикета за поведение по време на нестинарските игри и се надяваме те да са все повече, за да може преживяването да бъде приятно за всички. И най-вече да засвидетелстваме уважението си към хората, които влизат в огъня.

Екипът на Царево.Инфо благодари на нестинаря и народен певец Костадин Михайлов, който насочи вниманието ни към тези малки, но съществени детайли, които е добре да спазваме, докато наблюдаваме ритуала нестинарство. Съвсем скоро ще може да прочетете и интервю с него, което той даде специално за Царево.Инфо – уверяваме ви, че е много интересно.

Оставете коментар

avatar