Сестри Ставреви издирват автентични песни от Странджа

Издирването на автентични песни от Странджа е една от каузите, на които са се посетили изпълнителките на народна музика сестри Ставреви.

Идеята ни е да запазим ценни песенни образци, които действително носят старинност и оригиналност, казва Златка Ставрева.

Златка и Ирина имат и самостоятелни изяви, но запяват като дует през 1992 г. Наскоро излезе 7-ия им самостоятелен албум „Съзвучие от Странджа“.

Една от песните в него – „Ален божур в градина“ те са посветили на майка си. Детските години на сестрите минава в граничното село Кости.

„Ален божур в градина“ е подарена на Ставреви от възрастна жена от Царево. Тя и още няколко са нови в репертоара на известните певици и са записани за първи път въобще от фолклорни изпълнители.

Песните трябва да се съхраняват и възпроизвеждат в типичния за съответните райони диалект, за да се запази в максимална степен тяхната оригиналност, убедени са певиците. От Малкотърновско сме издирили песента „Опило се е Мандето“, в този край тя е истински хит, обясняват изпълнителките.

Повечето аранжименти са на Антон Ганчев, концерт-майстор на ансамбъл „Сливен“.

Познавам Златка и Ирина от малки, песните им са от извора на прекрасната Странджа планина. Където и да съм по света, слушайки песните им, те ме зареждат със фолклорния диалект и орнаментиката на Странджа, пише в отзив за албума известната Янка Рупкина.

„Съзвучие от Странджа“ беше представен на събора в Кости вчера.

Певиците имат покана да гостуват в музикалното училище в Котел, както и в БНР. Сестри Ставреви са почетни членове на сдружение „Пазители на българското“.

Оставете коментар

avatar