Начало Еко туризъм в Царево и региона Туристически маршрути Вело маршрут „Изкачване на връх Голеш“ над Царево

Вело маршрут „Изкачване на връх Голеш“ над Царево

3410
0

List   

Информация
Click following button or element on the map to see information about it.
Lf Hiker | E.Pointal contributor

NO NAMED GPX   

Profile

50 100 150 200 5 10 15 Дължина (км) Височина (м)
няма данни
име: няма данни
Дължина: няма данни
Най-ниска точка: няма данни
Най-висока точка: няма данни
Изкачване общо: няма данни
Спускане общо: няма данни
Продължителност: няма данни
Подходящ за:
- Пешеходен преход
- Вело преход
- Off-road преход
Дължина: 18.3 км
Време: около 1.30 часа с велосипед
Денивелация: 411 м
GPX файл: Свали

Връх Голеш (433.8 м н.в) е вторият по височина връх край Царево, след Папия (501.4 м н.в). Той се намира в близост до връх Граничар (319.2 м н.в), който всъщност е върха видим от Царево. От Връх Голеш се разкрива страхотна гледка на север, към Лозенец, Велика, Фазаново и Китен.

Маршрутът започва с 5 километрово изкачване по асфалт към село Изгрев. След като достигнете началото на селото, на самото било на хълма, трябва да завиете надясно (ще видите стръмно и кратко изкачване) и за известно време да продължите да карате из селото. Карайки само направо по пътя, след 400-500 метра ще достигнете до черен път, който се разклонява. Поемете на ляво. От тук започва и изкачването към върха, а пътят до там е черен, на моменти стръмен и чакълест, но като цяло вероятно няма да затрудни повечето велосипедисти.

След 3 километра изкачване е важно да забележите разклонението към връх Голеш, за което ще трябва да внимавате и на връщане. То е горе-долу ясно забележимо, защото там се получава триъгълник. За ваше улеснение можете да го видите и на снимките по-долу. Там трябва да завиете на ляво и да продължите с изкачването.

След още 2 километра въртене ще достигнете самия връх Голеш и най-вероятно ще се смаете от страхотната гледка, която се открива пред вас. На върха има построен заслон с място за палене на огън, пейки и маси. Има и няколко шезлонга, на които да полегнете и да се насладите на гледката. Тук често местните жители се качват и си правят пикник.

500 метра преди върха има отбивка в ляво, от която можете да стигнете до паметна плоча с името на Михаил Герджиков. На това място, през октомври 1912 година, той заедно с четата си е поел към Василико и Ахтопол с цел прогонване на турските власти и военни части, и освобождаване на тази част от България. Повече за това можете да научите от статията „Действията на отряда на Михаил Герджиков в района на Василико и Ахтопол през 1912 г.“.

След като се наситите от преживяванията си на връх Голеш, следва спускането обратно към Царево. При него едно от нещата, за които трябва да внимавате отново е „триъгълника“, на който този път трябва да поемете наляво. След него няма други разклонения и благополучно би трябвало да стигнете до подножието на приморска Странджа и началото на поляните над града. Друго, за което трябва да внимавате при спускането надолу е терена. На места пътят става чакълест и каменист, и е добре да имате едно на ум.

След като се спуснете в подножието на планината и продължите по поляните, скоро ще стигнете лозята на града. От тук можете да завиете на дясно, да преминете през индустриалната зона на Царево и да влезете през „централния вход“ на града. Или да продължите през лозята и да излезете на бензиностанция Лукойл.

Галерия

Оставете коментар

avatar