Начало Събития в Царево и региона Ден на Тракия 2015
  • Това събитие е минало.

Ден на Тракия 2015

23
0
Ден на Тракия
Капитулацията на Шукри Паша, комендантът на Одринската крепост (Плененият паша предава сабята си на командващия 2-ра армия генерал-лейтенант Никола Иванов с думите: “Храбростта на българската армия е безподобна. На такава храброст никоя крепост не може да устои”.)

Детайли

Дата:
26 март 2015

Място

Площад на гр. Царево
Царево,България

Организатор

БГЦПО Клон ЦАРЕВО
Email:
bgcpo_tzarevo@abv.bg
Уебсайт:
http://tc.bgcpo.bg/

На този ден се чества подвига на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Чества се като годишнина от денят, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913 г. от Българската армия през Балканската война (1912-1913). Пленени са 14 турски генерали, 2000 офицери, 50 000 войници, 413 оръдия, 46 тежки картечници, 90 000 снаряда, 12 000 000 патрона и друго имущество. Българите губят в атаката 1316 убити и 6329 ранени. Победата донася свободата на тракийските българи.

Атаката започва на 24 март 1913 г. За две денонощия българската армия разкъсва огражденията, пробива фронтовата линия при Айвазбаба, Айджиоглу и други фортове и превзема считаната до тогава непревземаемата военна крепост.

Крепостта е превзета от Втора българска армия под командването на генерал-лейтенант Никола Иванов.

По случай превземането на Одрин, в поздравителната заповед от 26 март 1913 г. до войските на източния сектор, генерал Георги Вазов заявява:

Офицери, подофицери и войници … вие покрихте България със слава, а нашата армия с лавров венец. Светът има да се чуди на вас, доблестните синове на България, че можахте за 30 часа да превземете една от най-силните крепости. Гордея се, че съм ваш началник. Гордея се, че съм българин.

Командващият Втора българска армия генерал Никола Иванов пише в спомените си:

Така се извърши превземането с открита атака Одринската крепост, че учуди военните среди, издигна името на България и прослави българското войнство по всички части на света.

От 20-те години на ХХ-ти век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

Ден на Тракия 2015

Ден на Тракия 2015

Царево ще отбележи Денят на Тракия и 102 години от превземането на Одринската крепост с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Георги Кондолов, в памет на загиналите българи от Тракия и във войните за свобода и независимост на България.

Събитието ще се състои на 26 март от 16:00 часа.

Община Царево съвместно с Общински исторически музей и Тракийско дружество „Михаил Герджиков“ ще представи книгата „Потомците разказват“, която е литературен сборник посветен на 100г. от присъединяването на царевския край към България. Представянето ще се състои в музея в Царево, непосредствено след церемонията по полагането на цветята пред паметника на Георги Кондолов.

Приканваме всички, които желаят да чуят и прочетат спомени и разкази от наследниците на тракийските бежанци за техните предци, за това което са научили от тях за живота им в Одринска Тракия и в приютилия ги Василиковски край, да заповядат в Общински исторически музей – Царево.

Оставете коментар

avatar