Начало Събития в Царево и региона Прожекция на документален филм за Татяна Лолова в Царево на „Арт Поток”
  • Това събитие е минало.

Прожекция на документален филм за Татяна Лолова в Царево на „Арт Поток”

33
0
Прожекция на документален филм за Татяна Лолова в Царево на „Арт Поток”

Детайли

Дата:
27 юли 2018
Час:
20:00 - 21:30
https://www.facebook.com/events/230859420857098/

Място

НЧ „Георги Кондолов – 1914“
ул. Хан Аспарух №34
Царево,България

Организатори

Hacienda Beach
Община Царево

Първият документален филм за житейския и творчески път на великата българска актриса Татяна Лолова ще бъде прожектиран в Царево на сцената на Народно читалище „Георги Кондолов 1914” на 27 юли от 20:00 ч. Прожекцията се осъществява с подкрепата на община Царево и Хасиенда Бийч като част от програмата на фестивала „Арт Поток”, а зрителите ще имат възможност да се срещнат на живо с актрисата и режисьора на филма Георги Тошев.

Лентата, озаглавена „Портрет на една дама”, е дело на режисьорите Георги Тошев и Ема Константинова и е представена за първи път през 2014 г. в Българския културен институт в Лондон. Георги Тошев е известен български журналист и документалист, награждаван с първи места на международни фестивали за документално кино. Автор на биографични филми за значими български личности като Невена Коканова, Лили Иванова, Наум Шопов, Стефан Данаилов и др.

Татяна Лолова е обичана от поколения български зрители заради запомнящите се превъплъщения както на театралната сцена, така и в киното. Най-позната е с ролите си във филмите „Топло”, „13-тата годеница на принца”,”Опасен чар”, „Летете с Росинант” и др. Родена е през 1934 г. в София, завършва актьорско майсторство и през 1957 г. става първата актриса, назначена в Сатиричния театър. Носителка е на множество награди за актьорската си дейност, както и на ордените „Стара Планина” и „Кирил и Методий” – III степен.

Нейния култов моноспектакъл „Duende” се играе на сцената на Театър 199 вече над 10 години, с над 300 изиграни представления в български и чуждестранни театри. Той беше и откриващата постановка на фестивала „Арт Поток” в Царево миналата година.

Личният ѝ живот досега остава скрит от вниманието на медиите, но пред Георги Тошев тя разкрива тайни зад кулисите както на театъра, така и на живота. Дали заглавието на филма има общо с романа от Хенри Джеймс и неговата дама, бореща се срещу съдбата си и коя е любимата роля на Лолова – тази на актриса, съпруга, майка, баба или муза, можете да я попитате лично в петък вечер на прожекцията.

Арт Поток Царево

Фестивал на изкуствата Арт Поток 2018

Фестивалът „Арт поток“ е културно събитие провеждащо се в Царево и Лозенец, организирано съвместно от Хасиенда Лозенец и община Царево. Неговата програма включва редица театрални постановки и художествени изложби.

Оставете коментар

avatar