Начало Събития в Царево и региона Фестивал "Огън и море" 2014
  • Това събитие е минало.

Фестивал „Огън и море“ 2014

14
0
Село Българи - площада

Детайли

Начало:
1 юни 2014
Край:
3 юни 2014

Място

гр. Царево, с. Българи
Община ЦаревоБългария

Организатор

Община Царево
Телефон:
0590 55050
Уебсайт:
http://tzarevo.net

На 1 юни Община Царево открива сезонът на Южното Черноморие с фестивалa „Огън и море“. Тази година той ще подари на жителите и гостите на Община Царево много изненади.

В първия ден от програмата на фестивала, 1 юни, празникът няма как да бъде същият без специалното участие на всички деца от района, които ще имат възможността да се включат в Деня на детето.

Във втория ден от фестивала гостите и жителите ще имат жъзможността да разгледат юбилейната изложба на местният автор Тончо Тончев, която ще бъде експонирана в музея в морския град. Вечерта на 2 юни на площада в гр. Царево концерт ще изнесе група „5-те сезона“ с ръководител Стефан Диомов.

Финалната вечер на събитието, на 3 юни, е посветена на големия нестинарски празник в с. Българи. Кулминацията на фестивала са нестинарските игри, които всяка година спират дъха на присъстващите. Преди това, през деня, ще бъде открит посетителски (туристически) информационен център. В него е обособена изложбена зала, в която ще бъдат представени експонати и интересни материали от възникването и развитието на нестинарството през вековете. Има и зала за беседи, лекции и прожектиране на клипове и документални филми за нестинарството. Те могат да се гледат на проектор и 47 инчов LCD телевизор.

При откриването на самия посетителски център ще бъдат представени книгата „По дирите на нестинарството от Маджура до Юнеско“ и ексклузивни кадри от първия 3D документален филм в България – „Стъпки в огъня – 3D“. Той ще ви направи съпричастни с един от най-българските обичаи – нестинарството, идващо от малкото село Българи, разположено в полите на Странджа планина.

„Стъпки в огъня – 3D“ e филм за тайнство, разпънато между свещено и езическо, запазено през вековете. Автентичните нестинари играят своя танц в жаравата само и единствено един път в годината, вечерта на 3-ти юни (Св. Константин и Елена по стар стил). Затова изживяването на този филм в 3D го прави още по-уникален. Ще имате възможността да научите за магията на ходенето в огъня и да разберете коя е най-видната нестинарка от 60-те години на миналия век до наши дни.

Програма на фестивала за 1 юни

09:30 ч. – Деня на детето, програма с аниматор и участие на деца от Царево

Програма на фестивала за 2 юни

17:30 ч. – Откриване на юбилейна изложба „Огън и море“ на местният автор Тончо Тончев в Общински музей – Царево (3-ти етаж)

19:30 ч. – Концерт на група „5-те сезона“ с ръководител Стефан Диомов

Програма на фестивала за 3 юни

09:00 ч. – Начало на Празника „Св. Св. Константин и Елена“ в с. Българи

17:00-20:00 ч. – Кулинарен базар на местни ястия

18:00 ч. – Откриване на туристически информационен център „Пътят на нестинарството“ в с. Българи

19:00 ч. – Фолклорен концерт на местни състави и изпълнители

22:00 ч. – Нестинарски игри

Оставете коментар

avatar