Начало Събития в Царево и региона Изложба на сценични плакати открива фестивала „Арт Поток” в Царево
  • Това събитие е минало.

Изложба на сценични плакати открива фестивала „Арт Поток” в Царево

Изложба на сценични плакати открива фестивала Арт Поток в Царево

Детайли

Дата:
20 юли 2018
Час:
19:00 - 20:30
https://www.facebook.com/events/197767007606047/

Място

Общински исторически музей – Царево
ул. “Пенека” № 12
Царево,БургасБългария

Организатори

Община Царево
Hacienda Beach

С изложба на сценични плакати в Общинския исторически музей в Царево ще започне фестивалът на изкуствата „Арт Поток”.

Колекцията сценични плакати от Полската плакатна школа гостува на морето благодарение на Международното триенале на сценичния плакат, провеждащо се в София. Те ще могат да бъдат разгледани в петък, 20 юли, от 19:00ч. и ще останат в музея чак до 30 август.

Изложбата ще представи изключително разнообразни плакати, създадени от творци както от България, така и от света. Колекцията е подбор от творчеството на художници, за които Полша по някакъв начин е станала неразривна част от артистичното дело или житейския път.

Международното триенале на сценичния плакат в София разполага с най-големия фонд плакати в страната. То е създадено през 1994 г. от Божидар Икономов (1943 – 2016), проф. Божидар Йонов и Албена Спасова и днес е едно от най-авторитетните събития сред създателите и ценителите на плаката и единствената частна институция, стимулираща и съхраняваща този вид изкуство в България. Полската школа на сценични плакати е изтъкната сред творците по цял свят и доказала се през годините с богатите послания на плакатите си.

По стените на Историческия музей в Царево любителите на визуалните изкуства ще могат да се докоснат до творчеството на артисти като Шигео Фукуда (Япония), Мишел Батори, (Полша/Франция), Ален Ле Кернек (Франция), Лекс Древински (Полша/Германия), Петер Поч (Унгария), Радован Йенко (Словения), Стасис Ейдригевичус (Литва/Полша), Бата Кнежевич (Сърбия), Божидар Икономов, Божидар Йонов, Кирил Златков, Людмил Чехларов, Мариана Минковска, Николай Ковачев, Парашкев Фереджанов и Симеон Кръстев.

Арт Поток Царево

Фестивал на изкуствата Арт Поток 2018

Фестивалът „Арт поток“ е културно събитие провеждащо се в Царево и Лозенец, организирано съвместно от Хасиенда Лозенец и община Царево. Неговата програма включва редица театрални постановки и художествени изложби.

Оставете коментар

avatar