Начало Събития в Царево и региона Изложба "Тракийска колесница"
  • Това събитие е минало.

Изложба „Тракийска колесница“

93
0
Миниатюрна златна колесница открита в могилата в Синеморец

Детайли

Начало:
1 май 2013
Край:
15 юни 2013
Цена:
3 лв.

Място

Общински исторически музей – Царево
ул. “Пенека” № 12
Царево,БургасБългария

Организатор

WWF
Email:
office@wwfdcp.bg
Уебсайт:
http://www.wwf.bg/

Под заглавие „Тракийска колесница“ Националният археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН) представя в залите на Общинския исторически музей – Царево специална изложба с украси (обковки и апликации) към тракийски колесници.

От 30 април до 15 юни 2013 г. посетителите на Общински исторически музей – Царево ще могат да видят украсите, които са част от Античния фонд на НАИМ-БАН. В изложбата са представени бронзови обковки и апликации към различни тракийски колесници, като бронзовите бюстове за колесница открити в надгробната могила при с. Брестовица, украсите с митологични сцени към колесницата открита в надгробната могила Чатал-тепе до Ямбол от III в. пр. Хр. и др.

Конят и колесницата са имали символично значение в Древна Тракия, защото са били част от царските атрибути на властта, затова в надгробните могили на най-могъщите тракийски владетели са поставяни колесници. Колесницата е била необходима на владетеля също и при преминаването му в отвъдния свят. Изложбата с украси (обковки и апликации) към тракийски колесници ни дават представа не само за мощта на тракийските владетели, но и ни помагат да реконструираме древния погребален обичай.

Оставете коментар

avatar