Начало Събития в Царево и региона Лекция за ахтополското сребърно съкровище в Историческия музей в Бургас
  • Това събитие е минало.

Лекция за ахтополското сребърно съкровище в Историческия музей в Бургас

83
0
Лекция за ахтополското сребърно съкровище в Регионален исторически музей – Бургас

Детайли

Дата:
23 март 2018
Час:
16:00 - 17:00
Цена:
2 лв.

Място

Изложбената зала на РИМ – Бургас
ул. "Лермонтов" №31
Бургас,

Организатор

Регионален исторически музей Бургас
Телефон:
+359 56 82 03 44
Email:
main@burgasmuseums.bg
Уебсайт:
http://www.burgasmuseums.bg/

На 23 март, петък, ще бъде изнесена публична лекция на тема „Християнските монети в ахтополското сребърно съкровище (1977 г.)“, която ще се води от Мирослав Класнаков – археолог към Регионалния исторически музей в Бургас. Тя ще се състои от 16:00 часа, в Изложбената зала на музея (улица „Лермонтов“ №31 – вход от улица „Георги Кирков“), а входната такса е символична – 2 лв. за възрастни и 1 лв. за ученици, студенти и пенсионери.

Ахтополското сребърно съкровище е изложено в бургаския исторически музей от откриването си през 1977 г. Находката е инцидентна, а съкровището се е намирало в местността „Зигрите“, която е разположена северозападно от центъра на Ахтопол.

Съкровището е съставено от различни антични предмети, главно такива за украса. Най-голям интерес от откритите вещи обаче представляват сребърните монети, общо четиристотин петдесет и две на брой с тегло, възлизащо на около два килограма. Произходът им е проследен до четиринадесет различни държави или държавни обединения, намиращи се на пет континента – Европа, Африка, Северна и Южна Америка, Азия. Различните монетни дворове, които са ги изсекли пък са цели 42. Сто и единадесет от монетите са класифицирани от специалистите като християнски, а триста четиридесет и една – като ислямски.

Любителите – нумизматици ще имат възможност не само да се насладят на оригиналните находки, но и да изберат от множество разнообразни реплики на монетите, при закупуването на които ще получат сертификат за произход.

Регионалният исторически музей в Бургас провежда публични лекции, отворени за широката аудитория, всеки петък от 16.00 ч. в рамките на образователната си програма “Опознай Бургас и Бургаския край”.

Оставете коментар

avatar