Начало Събития в Царево и региона Международен ден на Черно море 2015
  • Това събитие е минало.

Международен ден на Черно море 2015

102
1
Пластмасата застрашава Черно море
По данни на Програмата на ООН за околната среда, на всеки квадратен километър морска площ се падат около 13 000 парчета пластмасови отпадъци.

Детайли

Дата:
31 октомври 2015

Място

Черноморското крайбрежие
България

Организатор

Черноморска мрежа на НПО
Телефон:
052 61 58 56
Email:
bsnn@bsnn.org
Уебсайт:
http://www.bsad.bsnn.org/

В началото на деветдесетте години на 20 век учени стигат до заключението, че способността на Черно море да се възстановява от замърсяването, причинено от хората, е близо до критичната си граница. Ако тя бъде премината, може да настъпят необратими промени, които да преобразят живота на целия регион и милионите хора, които живеят в него. Ето защо на 31 октомври 1996 год. шестте държави, граничещи с Черно море – България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия и Турция, подписват Стратегическият план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. От тогава този ден е прието да се отбелязва като Международен ден на Черно море.

Стратегическият план е разработен въз основа на подписаните по-рано Букурещка конвенция и Одеска декларация и предвижда близо 60 конкретни стъпки, които да помогнат за опазването на Черно море от замърсяване. За постигане на поставените в стратегията цели е създадена международна Черноморска комисия, включваща специалисти по околна среда от шестте държави, като тази комисия разполага и с регионални центрове.

След критичния период от началото на 90-те години на миналия век учените отбелязват някои признаци на подобрение и възстановяване. Въпреки това те предупреждават, че екосистемата на Черно море си остава силно уязвима на въздействия като замърсяване, свръхулов на риба и неустойчиво развитие на крайбрежието.

Векове наред хората са черпили от ресурсите на морето и то се е грижело за тях. Сега е техен ред да се погрижат за него.

Оставете коментар

avatar
Подреди по:   най-нови | най-стари | най-гласувани
Красимира Бакърджиева

Защо тези споразумения за чистотата на Черно море не са огласявани и хората да знаят, че страната ни има задължения по тях ? А изведнъж морето край Лозенец е само замърсено ? Не се ли целят лични интереси, които вредят на всички курортни селища ?