Начало Събития в Царево и региона Международна лятна академия Ахтопол 2013
  • Това събитие е минало.

Международна лятна академия Ахтопол 2013

239
0
Гръцкото училище в Ахтопол

Детайли

Начало:
2 септември 2013
Край:
12 септември 2013

Място

Гръцкото училище
Ахтопол,България

Организатор

Община Царево
Телефон:
0590 55050
Уебсайт:
http://tzarevo.net

На 2 септември 2013 г. в творческата база на НХА в гр. Ахтопол ще започне петата международна лятна академия симпозиум – общоакадемичен проект на Националната художествена академия. Тазгодишното издание ще се проведе в рамките на десет дни с участието на преподаватели и студенти от НХА и от Залцбург, Австрия.

Целта на проекта е да бъдат създадени произведения в областта на скулптура от дърво, камък и метал и в областта на експериментална работа с графичен материал – експериментиране с алтернативни материали и техники за графичен печат.

Специфичното в работата на творците в настоящото издание е, че участващите ръководители на екипи са преподаватели в различни специалности, но имат афинитет към материал, форма и обем. Това създава предпоставка да се реализират произведения с по-различни творчески виждания и послания. Скулптурните пластики ще бъдат изпълнени в рамките на лятна академия Ахтопол 2013 и експонирани в екстериорните пространства на град Ахтопол. Това ще допринесе за естетизирането на града и ще спомогне за развитието на културния туризъм.

Участници в Международната лятна академия Ахтопол 2013

  • Доц. Ева Мьозенедер от Залцбург, Австрия – участник в редица международни изяви и собственик на графично студио, оборудвано за графичен печат. От 1990 доцент към Департамент „Графика“ към Университет „Моцартеум“, Залцбург, Австрия;
  • Проф. Николай Драчев – Декан на Факултета за изящни изкуства и преподавател в специалност „Стенопис“, НХА;
  • Проф. Георги Георгиев – Декан на Факултета за приложни изкуства и преподавател в специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“, НХА;
  • Проф. Светозар Бенчев – зам.-декан на Факултета за изящни изкуства и преподавател по рисуване в НХА;
  • Проф. Валентин Колев – преподавател по живопис и композиция в специалност „Живопис“, НХА;
  • Ас. Васил Колев – преподавател по графика в специалност „Графика“, НХА;

Откриване на екпозицията

На 12 септември 2013 г. от 11:00 часа в Творческата база на НХА, Гръцко училище гр. Ахтопол в присъствието на кмета на община Царево, инж. Георги Лапчев, кмета на гр. Ахтопол, инж. Атанас Желязков, представители на Societe Generale Експресбанк, ректора на НХА, проф. Светослав Кокалов и представители на ръководството на НХА ще бъдат представени резултатите от работата на екипите и официално открита скулптурната експозиция. Авторите на произведенията, участвали в лятна академия Ахтопол 2013, ще получат сертификати за участие.

Оставете коментар

avatar