Начало Събития в Царево и региона Международна лятна академия Ахтопол 2015
  • Това събитие е минало.

Международна лятна академия Ахтопол 2015

26
0
Гръцкото училище в Ахтопол

Детайли

Начало:
1 септември 2015
Край:
10 септември 2015

Място

Гръцкото училище
Ахтопол,България

Организатор

Кметство гр. Ахтопол
Email:
kmetstvo_ahtopol@abv.bg

Международна лятна академия Ахтопол е общоакадемичен проект на Националната художествена академия с автори проф. Митко Динев, проф. Антон Дончев и доц. Цветослав Христов, с участието на преподаватели и студенти от НХА и от чуждестранните партньорски академии в областта на скулптура от дърво, камък и метал.

Положено е началото на създаване на постоянна експозиция и музей на графика в творческата база на НХА в гр. Ахтопол. Готовите произведения, като продължение на създадената скулптурна експозиция ще станат част от художествената галерия и музейна сбирка. В присъствието на официални лица ще бъдат представени резултатите от работа на творците, които ще получат сертификати за участие.

Международна лятна академия Ахтопол се осъществява със съдействието на община Царево и кметство Ахтопол и с подкрепата на Societe Generale Експресбанк – основен партньор на Националната художествена академия.

Идеята е скулптурните произведения догодина да овладеят пластично и естетично пространството в другата част на двора на гръцкото училище, която е по-близо до морето.

През настоящата година в Международна лятна академия Ахтопол 2015 ще участват водещи преподаватели и художници от областта на живописта и скулптурата, които приемат предизвикателството да създадат различни от своята област произведения. Скулптурните пластики ще бъдат проектирани и изпълнени от участващите преподаватели по живопис, а техните колеги, работещи в областта на скулптурата ще създадат живописните творби. Това предизвикателство ще представи интересни гледни точки и творчески виждания и послания.

Участие в Лятната академия ще вземе Норберт Цукерщетер от Залзбург, Австрия, който ще работи в областта на скулптурата. Създадените произведения ще бъдат включени към съществуващата експозиция в творческата база на НХА (Гръцко училище), гр. Ахтопол, която допринася за естетизирането на града и развитието на културния туризъм.

Участват: Проф. Андрей Даниел, проф. Ивайло Мирчев, проф. Вихрони Попнеделев, Доц. д-р Кирил Божков, проф. Емил Попов, Проф. Петър Бонев, проф. Георги Георгиев проф. Митко Динев, проф. Емил Мирчев, Проф. Светозар Бенчев, студенти от специалност „Резба“ – Симеон Петков, Илиан Иванов, Кристиян Димитров, Александър Кирилов, Норберт Цукерщетер от Залзбург, Австрия.

На 10 септември в 11:00 часа ще се открие експозицията от проведената Лятна академия и симпозиум 2015. Преподавателите и студентите в проекта ще получат сертификати за участие.

Оставете коментар

avatar