Начало Събития в Царево и региона Международен фолклорен фестивал "Нестия" - Царево 2013
  • Това събитие е минало.

Международен фолклорен фестивал „Нестия“ – Царево 2013

28
0
Международен фолклорен фестивал
Мисията, която Нестия следва от създаването си до момента, е да работи в името на подобряването на имиджа на България като културна туристическа дестинация.

Детайли

Дата:
1 септември 2013
Час:
20:30 - 23:00

Място

Лятна сцена в Царево
Царево,

Организатор

Община Царево
Телефон:
0590 55050
Уебсайт:
http://tzarevo.net

Български арт и фолклорен център „Нестия“ е основан през 1991 г. като стартира дейността си като организатор на школи за народни танци, песни, инструменти, занаяти, народен театър и всички други изкуства. През 2005-та година участва в организацията на „Най-дългото хоро на света“, кандидатствало за рекордите на Гинес. Дейността на „Нестия“ е насочена преди всичко към съхраняване и популяризиране на българските традиции и фолклор, като в последните години центърът работи активно в насока инициирането на обществена дискусия относно неотложната необходимост от приемането на закон, защитаващ българския фолклор – неговото изучаване, обработване и представяне на широката общественост.

Мисията, която „Нестия“ следва от създаването си до момента, е да работи в името на подобряването на имиджа на България като туристическа дестинация чрез активна международна дейност с организирането на над 20 международни фолклорни фестивали и конкурси с участието на фолклорни групи от всички краища на света – Русия, Турция, Сърбия, Македония, Румъния, Молдова, Казахстан, Грузия, Армения, Азърбейджан, Холандия, Италия, Португалия, Франция, Швеция, Австрия, Унгария, Полша, Словения, Хърватска, Израел, Йордания, Литва, Латвия, като в тях взимат участие над 5 000 души.

Продължителността на фестивалите обикновено е 3 дни (петък, събота и неделя). Над 50% от организираните фестивали се провеждат по българското черноморие в курортите – Балчик,Албена, Зл. Пясъци, Сл. Бряг, Несебър, Приморско, Китен, Царево, Св. Власт, Обзор, Велинград, Сапарева баня, Вършец и др., където се изграждат открити сцени.

По време на фестивалните дни се изучават български песни и танци. Всички концерти започват и завършват с масови български хора, а през последния фестивален ден се провежда надиграване „кръшна ръченица“. За да почувствате духа на фестивала, заповядайте на лятна сцена в Царево на 1 септември 2013 г. от 20:30 часа.

Оставете коментар

avatar